američki izbori 2016.

Kremlj, nakon Muellerova izvješća, otvoren za bolje odnose sa SAD-om

25.03.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Rusija je spremna poboljšati odnose sa SAD-om, no na Washingtonu je da učini prvi korak, objavio je Kremlj u ponedjeljak nakon zaključka američke istrage o navodnom dosluhu između Donalda Trumpa i Moskve u vezi s američkim izborima 2016.

Američki državni odvjetnik William Barr rekao je u sažetku objavljenome u nedjelju da posebni savjetnik Robert Mueller nije našao dokaza za dosluh u svojoj istrazi, premda nije utvrđeno je li Trump opstruirao pravdu potkopavanjem istrage koja prati njegov mandat.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Rusija nikad nije miješala u unutarnje poslove SAD-a ni bilo koje zemlje, niti u izbore. "Teško je naći crnu mačku u crnoj sobi, pogotovo ako mačke nema", rekao je Peskov.

Američke obavještajne agencije rekle su prije no što je Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017. da se Moskva miješala u predsjedničke izbore kampanjom hakiranja elektroničke pošte i online propagandom u svrhu sijanja nesloge u SAD-u.

Komentirajući mogućnost poboljšanja u odnosima sa SAD-om nakon zaključka Muellerova izvješća, Peskov je rekao da je predsjednik Vladimir Putin u više navrata rekao da je otvoren za podupiranje odnosa.

"U tom slučaju, lopta je apsolutno na njihovu terenu. Trumpu je predana u Helsinkiju", rekao je Peskov ciljajući na summit između Putina i Trumpa u finskome glavnom gradu u srpnju 2018.