stradala u potresu

Kreće skidanje oštećene betonske nadstrešnice u Zagrebu, poznata cijena i tko će ukloniti 240 tona betona

21.01.2021 u 22:32

Bionic
Reading

U potresima oštećena itekako opasna betonska nadstrešnica na vrhu zgrade u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici uskoro će biti uklonjena. Počelo je postavljanje skela kako bi se u idućih tjedan dana osigurao bezbrižan protok pješaka i 250 stanara zgrade

Nakon toga, kako doznaje RTL, uslijedit će skidanje 230 tona teške betonske konstrukcije i njezinih popucalih stupova obavljati kranom, a za radove će se pobrinuti građevinska tvrtka Spegra. Staru konstrukciju zamijenit će nova – istoga dizajna, ali primjerenijeg materijala. Hoće li ona biti od čelika ili od polimera, odlučit će stručnjaci nakon što stara konstrukcija bude skinuta.

No, ovo neće biti uobičajeno otklanjanje betonske konstrukcije, već je riječ o dugotrajnom i složenom procesu koji se treba maksimalno pripremiti i osigurati.

"Trajat će, očekuje se do dva mjeseca s obzirom da će se moći skinuti komad-dva dnevno. Dakle, trebate skinuti 230 ili 240 tona betona. Mi smo kao projektanti radili procjenu i to će koštati od dva, dva i pol milijuna kuna“, rekao je Berislav Medić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Zgrada u Vukovarskoj građena je 1960. godine i zaštićeno je kulturno dobro jer je riječ o remek-djelu poznatog arhitekta Stanka Fabrisa. Iz toga razloga su, priznaje Medić, stručnjaci odgađali demontažu i otklanjanje nadstrešnice. Stanari su odahnuli kada su čuli da će napokon, bez straha od novih podrhtavanja, moći boraviti u svojoj zgradi.

Zbog urušavanja konstrukcije oštećen je i jedan stan je na 9. katu i neuporabljiv, a još 4 stana su iseljena jer nisu sigurna za život. Unatoč ranijem apelu stanara da se nešto poduzme, tek nakon priče u medijima početkom mjeseca stvari su se počele realizirati i obećanja iz Grada su pretvorena u djela.