infektologinja objašnjava

Kreće sezona cijepljenja protiv gripe, a ove godine tu je i korona: Kako ih razlikovati i što još morate znati?

10.09.2020 u 17:55

Bionic
Reading

Hrvatska je naručila 460.000 doza cjepiva protiv gripe. S cijepljenjem će se početi kad ono bude isporučeno. A koliko je važno cijepiti se protiv gripe u vrijeme pandemije Covida-19 i možemo li sami uočiti razliku između ove dvije zarazne respiratorne bolesti, za tportal objašnjavaju prof. prim. dr.sc. Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, i epidemiologinja Zvjezdana Lovrić Makarić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)

Za ovu sezonu gripe naručeno je 460.000 doza cjepiva namijenjenih osobama kojima se preporučuje cijepljenje i za koje je cijepljenje besplatno, poručuju iz HZJZ-a za tportal. Početak cijepljenja, napominju, ovisi o tome kada će cjepivo biti isporučeno. Dosadašnjih godina obično se s cijepljenjem kretalo u listopadu ili studenome.

‘U posljednjih nekoliko godina bilježimo trend povećanog odaziva na cijepljenje protiv gripe skupina kojima je ono besplatno, a vjerujemo da će se nastaviti i ove godine’, odgovara tportalu epidemiologinja Zvjezdana Lovrić Makarić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Cijepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika; pacijentima s kroničnim oboljenjima - posebice oboljenjima srca i pluća; odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava, ali i radnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika; zdravstvenim radnicima i trudnicama, napominju u HZJZ-u.

‘U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto nje se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njene bliske okoline’, ističe epidemiologinja Lovrić Makarić.

Cijepljenje protiv gripe, ilustrativne fotografije Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Cijepljenje se dosadašnjih godina provodilo u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, kao i zavodima za javno zdravstvo, dok su se svi ostali mogli cijepiti ‘komercijalno’ nabavljenim cjepivom u dogovoru s obiteljskim liječnikom.

‘Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu. Cjepivo je prijašnjih godina bilo dostupno u ljekarnama, a vjerujemo da će biti i ove, ali nemamo informaciju koliko će tih doza biti dostupno’, napominje epidemiologinja.

Da je ove sezone cijepljenje protiv gripe izuzetno važno, smatra predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić. Ova infektologinja napominje kako cijepljenje pridonosi imunološkoj otpornosti organizma protiv gripe, što je vrlo važno u slučaju eventualne zaraze virusom SARS-CoV-2.

‘Preporučujem svima koji nemaju zapreka za cijepljenje da se cijepe ove sezone kako bismo ukupno imali manje respiratornih infekcija, smanjili mogućnost koinfekcije Covidom-19 i gripom te time smanjili smrtnost i komplikacije od navedenih infekcija’, odgovara za tportal dr. Perić, a koja je i sama početkom epidemije preboljela koronavirus.

Objašnjava kako su COVID-19 i gripa zarazne respiratorne bolesti koje, iako ih uzrokuju različiti virusi (SARS-CoV-2, odnosno virus influenze), imaju slične simptome. Perić ističe kako je često nemoguće razlikovati gripu od Covida-19 isključivo prema kliničkoj slici ako se ne provede testiranje, odnosno uzimanje brisa na SARS-CoV2, tj. virus influenze.

‘Svakodnevno učimo nove činjenice o Covidu-19 te danas već znamo da iako gripa i COVID-19 imaju mnogo zajedničkih karakteristika, ipak postoje neke specifične razlike. Zajedničke karakteristike gripe i Covida-19 su: vrućica, groznica, kašalj i nedostatak zraka, opći umor i bolovi u mišićima, glavobolja, osjećaj začepljenog nosa i rinoreja (curenje iz nosa).

Osjećaj promjene njuha i/ili okusa prisutan je kod Covida-19, a kod gripe vrlo rijetko. Obje bolesti nastaju nakon izloženosti oboljeloj osobi. Gripa u pravilu traje kraće u odnosu na COVID-19, a tegobe se javljaju do četiri dana od izloženosti, dok se u slučaju Covida-19 bolest razvija u rasponu od dva do 14 dana od ekspozicije, u prosjeku petog dana.

Međutim klinička slika kod gripe se u pravilu naglo razvija te se istodobno javljaju temperatura, bolnost u mišićima, nedostatak zraka, a i komplikacije, najčešće upala pluća, razvijaju se u prvom tjednu bolesti, dok je u slučaju infekcije Covidom-19 češće postupno razvijanje kliničke slike, u nekoliko dana, a upala je pluća češća u drugom tjednu bolesti’, objašnjava razliku Perić, napominjući kako je COVID-19 višestruko zarazniji od gripe iako se obje bolesti šire kapljičnim putem, međuljudskim kontaktom.

‘Poznato je da jedan pacijent obolio od Covida-19 može istodobno zaraziti više osoba, dok gripa u pravilu nije toliko zarazna. U Hrvatskoj postoji značajan udio populacije koji se cijepi te se širenje gripe smanjuje na taj način. COVID-19, kao i gripa, značajno mogu ugroziti osobe starije dobi, kao i one s kroničnim bolestima. Međutim za razliku od gripe koja značajno može ugroziti malu djecu, infekcije Covidom-19 u male djece u pravilu su blagog tijeka’, ističe osječka infektologinja.

Pacijentima je, dodaje, teško uočiti razliku između ove dvije bolesti. U slučaju febrilnog stanja, ističe, potrebno je kontaktirati s nadležnim liječnikom i postupiti po njegovu savjetu.

‘S obzirom na to da COVID-19 nosi snažan epidemiološki teret, uključujući potrebu za samoizolacijom te praćenjem kontakata, svakako je potrebno u slučaju febriliteta i sumnje na tu bolest izbjegavati kontakt s drugim osobama te kontaktirati s liječnikom. Osobito je važno ove sezone pridržavati se epidemioloških mjera, napose nošenjem maski, pranjem ruku, održavanjem fizičke distance uz cijepljenje protiv gripe, što bi trebalo dovesti do značajno manjeg broja respiratornih infekcija, uključujući gripu, ali i COVID-19’, kaže Perić, upozoravajući na to kako pacijenti koji su kod kuće, a razviju teško i ubrzano disanje, bol u prsima, smetnje budnosti, plavilo usnica i slično trebaju odmah nazvati hitnu službu.