dvije pošasti

Hrvatska osigurala 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe; hoće li to biti dovoljno

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 24.08.2020 13:52
  • Objavljeno 24.08.2020 u 12:19
Cjepivo - ilustracija

Cjepivo - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Hrvatska je za sada osigurala 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe i to oko 500 tisuća za besplatno cijepljenje rizičnih skupina, a oko 100 tisuća naručile su veledrogerije za građane koji će cjepivo sami kupovati u ljekarnama

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv gripe u razdoblju od 2008. do 2014. značajno palo, čemu su pridonijele svjetske afere s cjepivom protiv pandemijske gripe (svinjska gripa), piše Jutarnji list. Lani je potrošeno gotovo 400.000 doza cjepiva, a ukupno je procijepljeno 29 posto starijih od 65 godina, što je premalo ako se uspoređuje s preporukama EU-a i Svjetske zdravstvene organizacije, po kojima se dobra zaštita starijih smatra 75 posto cijepljenih. Valja naglasiti da se u Hrvatskoj prije desetak godina cijepilo 40 posto starijih od 65. Ni zdravstveni djelatnici nisu baš ljubitelji cijepljenja protiv gripe jer cijepi ih se tek malo više od 15 posto.

'Za prošlu smo sezonu ukupno nabavili više od 400.000 doza, a za ovu će to biti 21 posto više, ili oko 500.000.

Ugovorena je nabava 460.000 doza, a dodatnih 40.000 nabavit će se na razini objedinjene nabave EU-a. Time bismo obuhvatili maksimalan broj građana koji pripadaju u rizične skupine', rekao je za Jutarnji list doc. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodaje da će cijepljenje protiv gripe u nadolazećoj sezoni upravo za navedene rizične skupine biti još važnije nego inače zbog mogućnosti daljnje cirkulacije novog koronavirusa.

Da bi cijepljenje protiv gripe moglo imati i dodatne koristi za oboljele od koronavirusa, govori i studija provedena u zrakoplovnoj bazi u Ohiju prije dvije godine, koja je pokazala da su cijepljeni protiv gripe bili otporniji na neke koronainfekcije. Tu činjenicu analizirao je i Luigi Marchionni sa Sveučilišta John Hopkins. Prvi podatci govore da bi cijepljenje protiv gripe moglo smanjiti teške komplikacije koronavirusa kod starijih od 65 godina, a onda i broj umrlih. I jedna brazilska studija nedavno je otkrila da su pacijenti oboljeli od Covida-19, a koji su bili cijepljeni protiv gripe, u prosjeku imali osam posto manji rizik za intenzivnu skrb, 128 posto potrebu za respiratorom i 17 posto manji rizik za smrtni ishod.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!