prebacivanje odgvornosti

Dok se prepucavaju HEP i Grad Zagreb; pola Zagrepčana nema tople vode

16.05.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Puknuće magistralnog cjevovoda, koji prolazi kroz područje HEP-ove Elektrane-toplane Zagreb na Trešnjevci, a zbog čega stanovnici zapadnog dijela Zagreba danima nemaju toplu vodu, još nije sanirano, a grad i HEP se nabacuju odgovornošću te najavljuju istrage, piše u utorak Jutarnji list

Ukratko, gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je do puknuća došlo zbog neopreznih građevinskih radova državne kompanije kojima je cijev oštećena. Iz HEP-a, pak, optužuju Grad, odnosno Vodoopskrbu i odvodnju, da nisu na vrijeme zatvorili magistralni cjevovod, a zbog čega je postrojenje poplavljeno, pretrpjelo značajnu štetu i, na kraju, oduljilo sanaciju.

Za to vrijeme, stanovnici zapadnog dijela Zagreba nemaju toplu vodu, a prema zadnjim informacijama kvar bi trebao biti saniran tek u srijedu. "Razlog propuštanja magistralnog cjevovoda utvrdit će istraga, koja je u tijeku, i bilo kakvo iznošenje podataka predstavljalo bi ometanje istrage", odgovorili su za Jutarnji iz HEP-a podastirući fotografije koje pokazuju njihova poplavljena postrojenja.

Iz grada pak navode da su "interventne ekipe Vodoopskrbe i odvodnja po prijavi od strane HEP - Toplinarstvo bile na lokaciji u roku od 15 minuta te pokrenule postupak zatvaranja dotoka vode". Pritom, navode, voda se mora postepeno zatvarati da ne bi došlo do naglog rasta tlaka u ostatku cjevovoda, a samim time i do pucanja cijevi.

Ono što je zasad poznato jest da su na lokaciji Elektrane-toplane Zagreb u tijeku bili završni radovi na igradnji novog kombi-kogeneracijskog bloka za proizvodnju električne i toplinske energije, snage 150 MWe i 114 MWt te gradnji nove poslovne zgrade.

Do puštanja vode došlo je u petak, 12. svibnja u 14.22 sati, a HEP Proizvodnja je od Vodoopskrbe zatražila hitnu intervenciju. Iz HEP-a tvrde da su vatrogasci stigli na intervenciju sedam minuta od poziva HEP Proizvodnje, a da su radnici Vodoopskrbe zatvorili magistralnu cijev tek u 15.30 sati, zbog čega je vatrogasna služba sve do ponoći pumpama izvlačila vodu iz postrojenja.

Međutim, iz HEP-a ne navode kako je došlo do puštanja vode, odnosno jesu li radnici HEP-a uslijed građevinskih radova slučajno probili cijev, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.