FOI CORE

Kreativna suradnja poduzeća, profesora i studenata

09.03.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Od 27. do 29. travnja na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, četvrtu godinu zaredom se održava projekt pod nazivom FOI CORE, koji organizira međunarodna studentska organizacija AIESEC Varaždin

Studiranjem na FOI-u stječu se kompetencije na području razvoja informacijskih sustava i aplikacija, povezuju se teorijska znanja, vještine i praksa na području informatike, organizacije i menadžmenta. No, isto je tako veliki naglasak i na uključivanju studenata tijekom studija u znanstvene i stručne projekte, kako bi bili osposobljeni za rad u timu te za rješavanje složenih problema, čime bi stekli nova iskustva koja omogućavaju nalaženje odgovarajućeg posla, odnosno dobar početak poslovne karijere.

Upravo su to prepoznali i sami studenti koji su pokrenuli FOI CORE. Prvi takav projekt organiziran je 2006. godine i predstavlja način na koji se poslovni sektor neformalno uvodi u sustav obrazovanja. Suradnjom poduzeća, profesora i studenata stvara se okruženje za razvoj inovativnih i kvalitetnih rješenja koja će osvježiti i modernizirati poslovanje kompanija.

Različita poduzeća imaju tako priliku uspostaviti bolju komunikaciju sa studentima organiziranjem interaktivnih IT radionica i natjecanja u rješavanju poslovnih slučajeva, primjenjujući ih pritom na aktualne probleme u poslovanju. Kroz projekt studenti imaju priliku prezentirati svoja znanja, vještine i kreativnost nadopunjujući svoje praktično obrazovanje.

AIESEC razvija potencijal mladih kadrova

FOI CORE organizira međunarodna studentska organizacija AIESEC Varaždin koja studentima kroz praktičan rad daje priliku razviti njihov potencijal, kako bi imali pozitivan utjecaj na društvo i zajednicu. AIESEC kao organizacija prepoznaje potrebe modernog tržišta rada i povezuje kompanije s mladim kvalitetnim ljudima, a u Hrvatskoj djeluje u pet gradova: Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu.

Članovi AIESEC-a su studenti koji su pored znanja s fakulteta zainteresirani i za praktična znanja te iskustva, razvijajući pritom svoju kreativnost i organizacijske sposobnosti. S preko 300 aktivnih članova AIESEC Hrvatska organizira preko 20 različitih projekata godišnje i tri nacionalne konferencije na kojima se povezuju gospodarski i obrazovni sektor.

Mnogobrojni partneri - primjerice Podravka, VABA, Microsoft, Azra i Studentski centar - surađuju s AIESEC-om ne samo zbog vlastite promocije, već i radi povećanja kapaciteta, privlačenja vrhunskih mladih kadrova i(li) podrške u otkrivanju i razvoju potencijala mladih ljudi koji predstavljaju našu budućnost. Upravo je FOI CORE jedan od projekata u kojem sudjeluju poduzeća koja studentima zadaju stvarne probleme s kojima će se suočiti u svojem poslu, a oni im prezentiraju svoja rješenja, stječući pritom svoja prva radna iskustva.

Koliko je FOI CORE velik i važan projekt, prepoznao je sam fakultet, odnosno profesori koji pomažu u samoj realizaciji istog, a ove godine počinje i suradnja s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba te Veleučilištem u Varaždinu. Natjecanje FOI CORE se odvija kroz tri dana, a kategorije u kojima se studenti mogu natjecati jesu: IT Challenge, Management Challenge i Promo Design Challenge.

Tako u IT Challenge ulaze sljedeće potkategorije: web dizajn, web programiranje, programiranje i 3D animacija, u kojima studenti mogu prezentirati naučena znanja iz raznih programskih alata. Management Challenge je natjecanje u izradi poslovnog plana koji obuhvaća organizaciju rada, unutarnju strukturu i sve poslovne procese, dok je ideja Promo Design Challengea da natjecatelji smišljaju promotivne materijale za tvrtke, odnosno za njihov proizvod ili uslugu.

Ovogodišnji su partneri Microsoft, GIT, Omega Software, Gradski bazeni, Varaždinske toplice – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i FOI, a kao sponzori sudjeluju Varaždinska županija, Grad Varaždin, Algoritam i Copy centar Manuela. Uz neka nova iskustva, koja će im sigurno dobro doći, najbolji studenti bit će nagrađeni i vrijednim nagradama.

Više informacija o samom projektu i o prijavama za natjecanje možete naći na: www.foicore.hr.

Voditelj projekta:

Danijel Dadović
danijel.dadovic@foicore.hr
info@foicore.hr