ZABILJEŽENO NA TWITTERU

Kratak susret Grabar Kitarović s 'dragom kolegicom' Merkel

27.09.2015 u 12:38

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica sinoć je bila gošća na primanju kod njemačke kancelarke Angele Merkel. Dvije su političarke razgovarale, među ostalim, i o izbjegličkoj krizi. 'Složile su se da je potrebna bolja kontrola tursko-grčke granice, te da bi izbjeglice i migrante trebalo usmjeravati isključivo na službene prijelaze', izvijestio je u nedjelju HRT

Kolinda Grabar Kitarović je tijekom boravka u New Yorku održala niz bilateralnih susreta sa svjetskim državnicima, među kojima s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izvijestila je Hina. Zanimljivo je da na službenoj internetskoj stranici Ureda predsjednice nema ni spomena o susretu s Merkel, no zato je zajednička fotografija osvanula na predsjedničinom Twitteru.

U petak je, naime, došlo do prvog susreta hrvatske predsjednice i njemačke kancelarke nakon što je Kolinda Grabar Kitarović optužila 'dragu kolegicu' da je prouzročila kaos tako što je prvo pozvala izbjeglice s Bliskog istoka u Njemačku, a onda naglo povukla ručnu kočnicu. U izjavi za hrvatske novinare, predsjednica je rekla da je s kancelarkom Merkel kratko razgovarala 'o potrebi osiguranja granica, posebno granice između Turske i Grčke'.

Sudeći po jedinoj zasad dostupnoj fotografiji s tog susreta, čini se da su dvije čelnice o svjetskim sigurnosnim izazovima porazgovarale stojećki, za razliku od državnika s kojima je Kolinda Grabar Kitarović održala bilateralne sastanke, o čemu svjedoče i fotografije na stranici predsjednica.hr.


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u subotu navečer u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu s newyorškim Hrvatima kojima je poručila da vjeruje kako je moguće prevladati ideološke podjele u hrvatskom društvu i izgraditi modernu državu temeljenu na poštovanju i međusobnom uvažavanju.

Predsjednica Grabar-Kitarović, koja boravi u New Yorku na redovitom godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, rekla je hrvatskim novinarima da se unatoč napornom programu u New Yorku uvijek rado sastane s hrvatskim iseljenicima.

'Kao što sam rekla iseljenicima, kad god dođem bit ću uvijek među njima', kazala je Grabar-Kitarović.

'Ovaj posjet UN-u u New Yorku vrlo je intenzivan, naporan od ranog jutra do kasne večeri ovih osam do devet dana, ali drago mi je da sam našla pola sata vremena da se nađem s ljudima i da im se obratim', rekla je Grabar-Kitarović.

'Idemo uzati svoju državu u svoje ruke'

U crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, koja se nalazi nedaleko od newyorškog Times Squarea, hrvatsku je predsjednicu dočekao veliki broj Hrvata koji su je oduševljeno pozdravili i pljeskom popratili njezino obraćanje.

Predsjednica je okupljenim iseljenicima poručila kako vjeruje da je moguće 'nadići prijepore po ideološkim crtama i u duhu zajedništva graditi hrvatsku domovinu temeljenu na načelima poštovanja, uvažavanja, predvidljivosti i učinkovitosti sustava državne uprave koji radi za sve svoje građane', kako za one koji žive u zemlji, tako i za one izvan nje.

Također je pozvala na zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske u izgradnji 'zemlje blagostanja'.

'Zalažem se za Hrvatsku koja će biti snažna prije svega iznutra, koja će brinuti o svakom svojem čovjeku. Vjerujem u Hrvatsku blagostanja jer za to imamo sve preduvjete', kazala je Grabar-Kitarović.

'Zato pozivam upravo vas, naše iseljenike, da pomognete koliko možete, prije svega misleći na vaše domoljublje, iskustvo koje ste stekli životom u državama kao što je SAD ... idemo uzeti svoju državu u svoje ruke, raditi na tome da naši mladi ne odlaze, da Hrvatska u bliskoj budućnosti bude država u koju se vraća', poručila je predsjednica.

Grabar-Kitarović boravi u višednevnom posjetu New Yorku u povodu jubilarnog 70. zasjedanja Opće skupštine UN-a, jednog od najvećih skupova svjetskih državnika u povijesti.

UN je na summitu o održivom razvoju u petak prihvatio sedamnaest ciljeva globalnog razvoja usmjerenih na smanjivanje ekstremnog siromaštva, borbu protiv nejednakosti i nepravde, uspostavljanje obrazovanja za sve te postizanje gospodarskog rasta.

Grabar-Kitarović je kao prva govornica na summitu ocijenila da je svijetu danas više nego ikad potrebno istinsko liderstvo, te da su UN-ovi ciljevi održivog razvoja prihvaćeni na summitu 'nacrt i oruđe za našu bolju budućnost'.

U nastavku posjeta sudjelovat će u nizu okruglih stolova i panela te održati govor na plenarnoj sjednici Opće skupštine, a u utorak će se na njezin poziv održati prvi sastanak inicijative 'Jadran-Baltik-Crno more'.

Također će održati predavanje na newyorškom sveučilištu Columbia.