UNATOČ PADU PRIHODA

Kraš višestruko povećao dobit

14.02.2014 u 14:05

Bionic
Reading

Bruto dobit Kraš grupe ostvarena u poslovnoj 2013. godini iznosi 335,9 milijuna kuna i veća je od dobit ostvarene prethodne godine za 5,2 posto, dok je neto dobit višestruko uvećana i iznosi 10 milijuna kuna, objavili su danas iz Kraša

Prema nerevidiranim konsolidiranim podacima, Kraš grupa je 2012. završila s neto dobiti od 1,8 milijuna kuna, dok je u 2013. taj iznos višestruko uvećan, na više od 9,99 milijuna kuna.

U prošloj je godini Kraš grupa ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu više od milijardu kuna, pri čemu su prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznosili 561,7 milijuna kuna, dok je izvozom ostvareno 42,7 posto ukupnih prihoda od prodaje, odnosno 418 milijuna kuna.

U odnosu na 2012. godinu ukupni su prihodi pali za 2,9 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 37 milijuna kuna, odnosno za 3,6 posto, na 995,1 milijun kuna, navode iz Kraša.

Uz ograničenja u potrošnji izazvana višegodišnjom krizom i visokom razinom nezaposlenosti, napominju iz Kraša, ograničena je i prodaja konditorskih proizvoda kako na tržištu Hrvatske tako i na tržištima zemalja u regiji. U cilju održavanja dosegnutih tržišnih udjela na domaćem tržištu i na tržištima CEFTE u uvjetima jačanja inozemne konkurencije, poslovne aktivnosti Kraša bile su fokusirane na prilagodbe promjenama u poslovnom okruženju, posebno izmijenjenim nakon ulaska Hrvatske u EU.

Posebni napori pritom su uloženi u aktivnosti oko plasmana i povećanja izvoza Kraševih proizvoda na inozemnim tržištima, unatoč nepovoljnim uvjetima izvoza u zemlje CEFTE.

Lani je tako povećan obujam izvoza na tržišta Slovenije, Australije, SAD, Njemačke, Švedske, Crne Gore i Kosova, navode iz Kraša.

Kraš grupu čini ukupno devet tvrtki sa sjedištima u Zagrebu (Kraš-trgovina), Osijeku (Karolina), Ljubljani (Krašcommerce), Prijedoru (Mira), Širokom Brijegu (Kraš trgovina), Skopju (Kraškomerc), Beogradu (Kraš Commerce), Pragu (Kraš CZ9 te Bratislavi (Kraš Slovakia).