POP UP

Kraljevi animacije

27.10.2010 u 19:24

Bionic
Reading

Godinama je u svijetu animacije studio Walta Disneyja bio neprikosnoveni vladar, no s vremenom su se sramežljivo počeli pojavljivati i neki drugi igrači

Kako je komercijalni uspjeh crtića u pravilu sve veći, danas gotovo da nema filmskog studija koji drži do sebe, a da nema i odjel za animaciju. Dovoljno je pogledati boxoffice ljestvicu na kojoj se među deset najgledanijih naslova redovito nalazi nekoliko crtića, pa je i takav zaokret prema crtićima posve očekivan.

Dosad se ove godine među top 10 najgledanijih svjetskih naslova nalaze 'Priča o igračkama 3', 'Shrek Forever After' i 'Despicable Me', dok su

prošle godine među deset najuspješnijih filmskih naslova bili 'Ledeno doba: Doba dinosaura' i 'Nebesa', pa je računica vrlo jasna. Tako danas pored vodećeg Pixara, koji je od 2006. akvizicija dugotrajnog Disneyja, te samog studija Disney svoje odjele za animaciju imaju i Fox (serijal 'Ledeno doba'), Warner Bross ('Happy Feet'), DreamWorks ('Preko ograde', 'Shrek'), Paramount ('Kad krave prolupaju', 'Beowulf'), Sony ('Sezona lova', 'Monster House') itd. Pridodaju li se njima azijski studiji predvođeni Miyazakijevom matičnom kućom Ghibli, britanski Aardman te sve brojnije europske koprodukcije ('The Secret Of Kells', 'Trippletts from Belleville', 'Persepolis'), nema sumnje da je žanr animiranog filma najpotentniji žanr i u njemu svaki gledatelj može pronaći nešto za sebe. Stoga, za lakše snalaženje, evo i vodiča kroz svijet animacije.

Aardman studios (Bristol, UK), 1976.
Britanski studio Petera Lorda za kućnog redatelja ima genijalnog Nicka Parka i najpoznatiji je po njegovim nezaboravnim junacima Wallaceu i Gromitu koji su im osigurali Oscare ('The Wrong Trousers', 'A Close Shave' i 'The Curse of the Were-Rabbit'), dok je spomenuti dvojac osvojio britansku filmsku nagradu BAFTA sa svakom svojom avanturom.

Osim njih, Aardman je lovu namlatio i izvrsnim crtićem 'Chicken Run', a iako su najpoznatiji po stop-motion animaciji i figuricama od plastelina uspješno su  zakoračili i u svijet CGI animacije s naslovom 'Pusti vodu da miševi odu'. Istovremeno aardmanovci proizvode i brojne sadržaje za mobitele, a uskoro nam stižu 'Arthur Christmas' (o Djedu Mrazu i njegovim borbenim vilenjacima) te 'Pirates!' (o natjecanju za pirata godine).

Blue Sky Studios (Greenwich, Connecticut), 1987.
Svoje mjesto na listi velikih igrača na području animiranog filma ovaj studio zahvaljuje isključivo serijalu 'Ledeno doba' čija su tri nastavka dosada diljem svijeta zgrnula gotovo dvije milijarde dolara. To im pomaže da zaborave da nikada nisu dobili Oscara, a u budućnosti najavljuju nekoliko projekata od kojih među prvima u 2011. stiže naslov 'Rio' s glasovima Jessia Eisenberga i Anne Hathaway.

Disney (Burbank, Kalifornija), 1934.
Najstariji studio animiranog filma na svijetu može se pohvaliti prvim animiranim uratkom u Tecnicoloru ('Snjeguljica i sedam patuljaka'), prvim crtićem snimljenim u Cinemascopeu ('Dama i skitnica'), prvim crtićem sa stereo zvukom ('Fantazija'), najgledanijim klasično animiranim crtićem ('Kralj lavova'), prvim crtićem s upotrebom CGI-a ('The Black Cauldron') i općenito brojnim inovacijama na području animiranog filma.

No, dok su u svojim pionirskim radovima bili nedostižni, danas su se vremena donekle promijenila te je konkurencija sve žešća, pa je tako i Disneyjev studio izgubio primat koji je imao desetljećima. Među nekoliko najavljenih animiranih projekata u nadolazećim godinama, nama se najzanimljivijim čini 'Kralj vilenjaka', koji predstavlja adaptaciju djela velikog Philipa K.  Dicka, i to njegovog jedinog izleta u fantasy.

DreamWorks Animation (Glendale, Kalifornija), 1994.
Osvajači prvog dodijeljenog Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma ('Shrek' 2001. godine) danas su među ozbiljnijim igračima na tržištu animacije kako po nagradama, tako i po komercijalnim uspjesima. U svojoj ergeli pored serijala o zelenom čudovištu imaju 'Madagascar', 'Kung Fu Pandu', 'Kako dresirati zmaja' i brojne druge naslove među kojima je najuspješniji drugi dio 'Shreka' koji je sam  zaradio preko 900 milijuna dolara. Inače, serijal 'Shrek' diljem svijeta zaradio je gotovo tri milijarde dolara, dok je proračun svih nastavaka zajedno bio tek nešto iznad 400 milijuna, pa je posve izgledno da će biti još nastavaka. U idućoj će godini DreamWorks gledatelje počastiti nastavkom 'Kung Fu Pande', ali i spin-offom 'Shreka' u kojemu će glavnu rolu dobiti Mačak u čizmama u 'Priči o ubojici Ogra'.

Ghibli studio (Tokio, Japan), 1985.
Prvu zvijezdu ovog studija i jednog od njegovih osnivača velikog Hayao Miyazakija nazivaju japanskim Waltom Disneyjem, što najviše govori o statusu koji Ghibli ima u Zemlji Izlazećeg Sunca. Ghibli je postao sastavnim dijelom japanske kulture, a imaju i svoj vlastiti muzej.

Upravo je Miyazakijev 'Spirited Away' ostao zapamćen kao prvi i jedini crtić s neengleskog govornog područja koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma 2002. godine. Isti je crtić ujedno i komercijalno najuspješniji Ghiblijev naslov, a osim njega u katalogu ove kuće nalaze se doista brojni nezaboravni crtići poput 'Princeze Mononke', 'Ponyo on the Cliff' ili 'Moj susjed Totoro' čiji je glavni junak ujedno i zaštitni znak ovog studija. Inače, ime studija dolazi od arapske riječi za mediteranski vjetar, a trebalo je označiti 'nove vjetrove u japanskoj animaciji', što je Ghibliju i više nego uspješno pošlo za rukom.

Pixar (Emeryville, Kalifornija), 1986.
Genijalni kreativac John Lasseter i njegov studio prvo su ime svijeta animacija kako po kreativno-umjetničkim dosezima, tako i po komercijalnim uspjesima svojih radova. Otkako je na dodjelama Oscara 2001. godine uvedena kategorija najboljeg animiranog filma, oni su ga osvojili čak pet puta s crtićima 'U potrazi za Nemom' 2003, 'The  Incredibles' 2004, 'Ratatouille/Ju-hu-hu' 2007, 'Wall-E' 2008. te s 'Up/Nebesima'. Donedavno je njihov najuspješniji crtić bio 'Nemo', no ove je godine 'Toy Story 3' oduševio sve diljem svijeta, te je sa zaradom od preko milijardu dolara postao njihov najuspješniji crtić dosad. 
U idućem razdoblju najavljeni su nastavci 'Čudovišta iz ormara' i crtića 'Cars' te neki novi projekti poput 'The Bear and the Bow' i 'Newt' za koje ne sumnjamo kako će biti veliki hitovi.

Sony Animated Pictures (Culver City, Kalifornija), 2002.
Ovaj je studio nastao iz Sony Pictures Imageworks divizije koja se bavi specijalnim efektima (radili su efekte za 'Watchmene', 'Beowulfa'), a u svojoj kratkoj povijesti snimili su samo tri crtića od kojih je najzapaženiji 'Surf's Up' prije par godina bio u konkurenciji za Oscara (ali ga nije dobio). Debitantski 'Sezona lova' prošao je solidno u kinima, baš kao i 'Oblačno s ćuftama', a nas najviše veseli najava dugometražnih 'Štrumfova' koji bi u kina trebali stići iduće godine.