JUAN CARLOS

Kralj u Mostaru otvorio Španjolski trg

29.03.2012 u 16:49

Bionic
Reading

Španjolski kralj Juan Carlos I. otvorio je u četvrtak, zajedno s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, obnovljeni središnji gradski, Španjolski trg, na kojemu je postavljeno novo spomen obilježje za 21 španjolskog vojnika poginulog u mirovnoj misiji u BiH

Španjolski kralj sletio je nešto prije 13.00 sati u mostarsku zračnu luku, a na platou ispred središnjega gradskog trga, kojim je u vrijeme rata prolazila crta razdvajanja između Hrvata i Bošnjaka, dočekao ga je predsjedajući BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović

Španjolski kralj u pratnji mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića svečano je otvorio trg i otkrio novo spomen obilježje s imenima 21 španjolskog vojnika koji su poginuli u mirovnoj misiji UN-a tijekom četverogodišnjeg rata u BiH te su zajednički položili vijence.

Mostarski gradonačelnik tom je prigodom istaknuo da će Španjolski trg biti mjesto susreta i povezivanja svih građana Mostara, nekada u ratu podijeljenog grada.

'Trg će, kao i spomenik na njemu, zauvijek povezivati građane Mostara s građanima Španjolske, podsjećati nas na nesebičnu žrtvu koju su dali vaši pripadnici u mirovnoj misiji u Mostaru i Bosni i Hercegovini tijekom proteklih dvadeset godina', rekao je Bešlić koji je zahvalio Juanu Carlosu I. na posjetu Mostaru.

Španjolski kralj, koji je u kratak jednodnevni posjet BiH stigao zbog otvaranja ovog spomen obilježja, obišao je i stari dio grada Mostara i Stari most te se očekuje da će poslijepodne napustiti Mostar. Riječ je o njegovu drugom posjetu Mostaru, nakon 1998. kada je posjetio španjolske vojnike raspoređene u tom području.


Gradske vlasti Mostara su odmah po okončanju rata u listopadu 1995. godine odlučile glavni gradski trg preimenovati u Španjolski trg, u spomen na 21 poginulog španjolskog vojnika u mirovnoj misiji UN-ovih i NATO-vih snaga u u ratu u BiH. Španjolski vojnici bili su sastavni dio multinacionalnih snaga UN-a i kasnije NATO-a u BiH od početka rata 1992. godine do 2010., a računa se da je tijekom cijelog tog razdoblja kroz BiH ukupno prošlo 46.000 španjolskih vojnika.

Prema podacima gradske uprave, rekonstrukcija trga stajala je 960.000 KM (oko 480.000 eura), u čemu je španjolska vlada sudjelovala s više od 102.000 KM (oko 52.000 eura), razvojni program UN-a (UNDP) izdvojio je više od 523.000 KM (oko 268.000) te grad Mostar 250.000 maraka (oko 128.000 eura).