USTAVNA MONARHIJA

Kralj Maroka obećao ustavne reforme

10.03.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Marokanski kralj Mohamed najavio je u srijedu ustavne reforme koje bi trebale ojačati demokraciju i uspostaviti neovisnost pravosuđa

Maroko je zasad izbjegao veće prosvjede i nemire, koji su zahvatili obližnje države Egipat, Tunis i Libiju, a najave ustavnih reformi treba gledati u tom kontekstu.

U televizijskom obraćanju naciji kralj Mohamed je istaknuo da je glavni cilj ustavnih reformi uspostava neovisnog pravosuđa, jačanje uloge parlamenta i političkih stranaka, te decentralizacija države, odnosno jačanje regionalnih samouprava.

Kralj je imenovao komisiju za izradu ustavnih reformi koja bi u svom radu trebala surađivati sa političkim strankama, sindikatima, te udrugama civilnog društva. Komisija do lipnja treba izraditi nacrt ustavnih promjena o kojima bi se onda odlučivalo na referendumu.

Iako je Maroko ustavna monarhija kralj ima odlučujuću ulogu kad je u pitanju formiranje vlade te donošenje zakona. No, ustavne reforme trebale bi ojačati ulogu parlamenta, i u budućnosti bi se članovi vlade birali u parlamnetu, a premijer bi dolazio iz najjače stranke.