anketa uoči izbora

Krajnja desnica imat će dvostruko više mjesta u Europskom parlamentu

  • M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2019 10:23
  • Objavljeno 09.03.2019 u 10:23
Bionic
Reading

Stranke krajnje desnice trebale bi udvostručiti broj mjesta na izborima za Europski parlament u svibnju, a konzervativne i socijaldemokratske stranke suočavaju se s velikim gubicima, pokazuje nova anketa koju je u subotu objavio njemački list Bild.

Gubitak potpore vodećim strankama znači da možda neće biti sposobne formirati "veliku koaliciju" u parlamentu poput one koja vlada Njemačkom, pokazuje anketa provedena potkraj veljače i početkom ožujka među 9500 ljudi u šest država.

Anketa objavljena u subotu pokazuje da će krajnje desna Europa nacija i sloboda, koja uključuje austrijsku stranku FPO i stranku Nacionalnu frontu Marine Le Pen u Francuskoj, vjerojatno dobiti 67 mjesta, u usporedbi sa sadašnjih 37.

Stranke krajnje desnice popele su se na vrh u trima od šest zemalja u kojima je ispitivanje provedeno - Francuskoj, Italiji i Poljskoj, prenosi Bild.

Konzervativni i lijevo orijentirani politički čelnici pripremaju se na velike dobitke desničarskih stranaka na izborima u svibnju. Također su izrazili zabrinutost zbog obećanja bivšega stratega Donalda Trumpa Stevea Bannona da će pomoći ujediniti krajnju desnicu uoči izbora.

Anketa pokazuje duboku skepsu u pogledu etabliranih vodećih stranaka i naznačuje da pomak udesno koji je zahvatio Europu proteklih godina nastavlja rasti i na europskoj razini.

Očekuje se da će konzervativna Europska narodna stranka (EPP) koja uključuje kršćanske demokrate Angele Merkel, izgubiti 43 mjesta te pasti na 174 mjesta, a Napredni savez socijalista i demokrata (S&P) izgubiti 45 mjesta te pasti na 141 mjesto. 

Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) dobio bi 33 mjesta i imao 101, dok bi Europski zeleni (EFA) izgubili osam mjesta i imali 44 mjesta, prema rezultatima ankete.

U Njemačkoj je u korist Konzervativaca Angele Merkel glasalo 29 posto ispitanika, u korist Socijaldemokrata 16 posto a Zelenih 15 posto.

Anketa je provedena u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj i Francuskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal