ZLATNA GROZNICA

Kraj Sarajeva već danima tragaju za zlatom

05.04.2013 u 20:07

Bionic
Reading

Prema tvrdnjama mještana Tarčina, blizu Sarajeva, prije nekoliko dana je tokom kopanja tunela na Suhodolu pronađeno zlato. To je otkriće čini se izazvalo zlatnu groznicu u ovom malom mjestu - mještani svakodnevno dolaze kopati

Već nekoliko dana, tvrde mještani, kopači prekopavaju zemlju koju radnici dovoze iz tunela, u nadi da će pronaći zlato, piše Klix.ba

Cijela priča počela je prije desetak dana, kada je navodno radnik na iskopavanju tunela pronašao grumen zlata veličine čaše i prodao ga za veliku svotu.

Nakon toga, u Tarčinu kod Sarajeva nastala je prava zlatna groznica. Jedan od mještana, Safet Habibović, koji živi u blizini odlagališta zemlje iz tunela, kaže da svakodnevno viđa nekoliko desetaka muškaraca, žena i djece koji dolaze i kopaju.


'Ima li zlata ili ne, stvarno ne znam. Dolaze iz dana u dan i kopaju, bez obzira na to kakvi su vremenski uvjeti. Posljednja dva dana, po kiši, kopali su krampovima i razbijali kamenje čekićima bez prestanka', kaže Habibović.

Drugi je mještanin ispričao da je čuo da se na ovom području zlato vadilo za vrijeme Rimljana, a kasnije živa. Je li pronađeno zlato ili neka druga materija, još uvijek ostaje misterij. Međutim, kako je rekao Safet s početka ove priče - gdje ima dima ima i vatre.