NEMA RELEVANTNOG PROPISA

Kradljivci već na jesen mogu izaći na maturu

Bionic
Reading

Četvero maturanata koji su privedeni u četvrtak, uz 43-godišnjakinju koju se sumnjiči da je počinila kazneno djelo pomoći počiniteljima u krađi ispita državne mature, moći će pristupiti polaganju državne mature u jesenskome roku, piše Jutarnji list

Ne postoji, naime, ni jedan propis koji bi maturantima zabranio pristup maturi, potvrdili su Jutarnjem listu upućeni iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja - krovne institucije za organizaciju mature.

Petar Bezinović, predsjednik Upravnoga vijeća NCVVO-a, potvrdio je da će odluku o tome hoće li doći do kaznene prijave zbog nadoknade štete, Vijeće donijeti za desetak dana. Pravnici tumače da je poželjno pričekati pravomoćnu presudu 18-godišnjacima.

Sudac istrage pulskog Županijskog suda u četvrtak je, nakon ispitivanja, na slobodu pustio trojicu 18-godišnjaka, 18-godišnjakinju i 43-godišnjakinju, osumnjičene da su iz pulske privatne gimnazije 'Juraj Dobrila' ukrali ispite za državnu maturu.

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da su, nakon prethodnog dogovora, učenici 16. lipnja između 10 i 15,50 sati u školi u Ulici Ruže Petrović uzeli ključ prostorije u kojoj su bili zaključani ispiti. Potom su iz te prostorije ukrali dva ispita za državnu maturu i vratili ključ. Ukradene ispite potom su odnijeli 43-godišnjakinji, majci jednog od učenika koja je zapečaćene ispite otvorila, preslikala te nakon toga i uništila.

Sumnjiči ih se da su počinili kaznena djela teške krađa te skidanja i povreda službenog pečata i znaka, dok je 43-godišnjakinja osumnjičena za pomaganje nakon počinjenja kaznenog djela.