POMNE PRIPREME

Kovačević o intervjuu Grabar Kitarović: 'To je najava njene kandidature'

14.09.2023 u 19:01

Bionic
Reading

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević komentirao je u Newsroomu N1 televizije intervju bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u jednom britanskom podcastu za gubitak predsjedničkih izbora 2020. optužila ruske hibridne akcije

“Moj je dojam da je to vrlo pažljivo pripremljen medijski nastup koji se može smatrati najavom njene kandidature na neku važnu dužnost u nekoj od međunarodnih organizacija”, kaže Kovačević za N1 i dodaje kako je, neuobičajeno za njezine dosadašnje nastupe, pokazala umjerenost i takt i upućenost u mnoge teme.

“Moje prvo pitanje bilo ‘pa dobro, zašto tako niste govorili u svom mandatu u Hrvatskoj i pokušaju da osvojite drugi mandat'”, govori Kovačević i podsjeća i na to da je njezin mandat počeo odlaskom u Budimpeštu gdje je napala vlastitu vladu, a podržala Mađarsku, u jeku migrantske krize. Bivši veleposlanik u Rusiji smatra i da njeni nastupi nisu doprinijeli ugledu Hrvatske, a kaže i kako je njeno slikanje sa slikom američkog predsjednika ispred Bijele kuće bilo “čisto ridikulozno ponašanje”.

“Po takvim ekscesima smo zapamtili njezin mandat. Kampanja za drugi je bila obilježena ili falsifikatima ili glupošću”, govori Kovačević podsjećajući na predsjedničine izjave o jogurtu i slično. “Napadno je uspoređivala Jugoslaviju sa SSSR-om, u ovom intervjuu nije imala taj problem”, govori Kovačević za N1.

Kolinda Grabar Kitarović i Jakov Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek