NERAZVIJENA SVIJEST

Grabar Kitarović pojasnila izjavu o hibridnom djelovanju Rusa u Hrvatskoj

13.09.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je na upit N1 vlastite izjave o hibridnom djelovanju Rusa koje je ranije iznijela u podcastu One Decision. Povodom njezinih ozbiljnih optužbi bivši predsjednički kandidat Dario Juričan podnio je kaznenu prijavu Uskoku

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je prošlog tjedna gošća na podcastu One Decision bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6, Sir Richarda Dearlovea. U intervjuu od 47 minuta dala je neke prilično zanimljive, pa i neobične izjave na temu rata u Ukrajini i pomoći toj zemlj, ali i odnosa Rusije i Hrvatske, uključujući stavove njenog nasljednika Zorana Milanovića i odnos Vladimira Putina prema njoj.

Kolinda Grabar Kitarović i Jakov Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Pritom je iznijela najozbiljniju optužbu na račun Rusije u hrvatskom kontekstu za koju doduše, nije predstavila nikakve dokaze – da se umiješala u predsjedničke izbore na kojima je izgubila od Milanovića: “Taj LNG terminal je bio najveća sporna točka s Rusijom i vjerojatno je bio razlog za hibridne akcije tijekom predizborne kampanje, što je pridonijelo rezultatu izbora 2020.”

Danas je N1 dobio kratku reakciju bivše predsjednice.

“Vidim da su se naši mediji uhvatili tog jednog dijela u podcastu kojeg sam spomenula gotovo usputno. Slažem se, iznimno važna tema o kojoj treba ozbiljno razgovarati jer kod nas još nije razvijena svijest o takvoj vrsti upliva. No, trenutno nisam u poziciji jer sam pretrpana pripremama za sljedeći tjedan u New Yorku, gdje imam nekoliko važnih konferencija kao supredsjedateljica GPMB”, odgovorila je Grabar Kitarović na upit N1 da komentira izjave u podcastu.

U međuvremenu, kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja podnio je Dario Juričan. Svoju prijavu prisnažio je i izjavom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića o Hrvatskoj kao meti hibridnih napada. On je predložio ispitivanje ne samo Grabar Kitarović i Jandrokovića, već i Zorana Milanovića te Dragana Kovačevića i 'cijelog kluba u Slovenskoj'.