CHAVEZ PROLUPAO

Kostima Simóna Bolívara protiv stvarnosti

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 17.07.2010 17:54
  • Objavljeno 17.07.2010 u 17:11
Hugo Chavez

Hugo Chavez

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik Venezuele Hugo Chávez javio je svojim fanovima na Twitteru, i to onima koji su bili budni u subotu u dva sata ujutro, ono što nije smatrao važnim izravno priopćiti državnim vlastima i naciji: da se odlučio na ekshumaciju ostataka Simóna Bolívara, oca venecuelanske države i vođe revolucije za oslobođenje od španjolske krune

Zašto, zbog koje ideje se Chávez odlučio izvući na vidjelo kosti revolucionara koji je, prema povijesnim izvorima, umro iscrpljen od raznih bolesti, a prije svega od tuberkuloze, godine 1830?

Riječ je o tezi koja politički sada jako dobro sjeda u kontekstu rastućih napetosti između Venezuele i Kolumbije. Nekoliko ljudi iz propagande venecuelanskog režima je izradilo hipotezu da je Simóna Bolívara otrovala kolumbijska buržoazija. Do te su teze došli na temelju istraživanja koje je proveo stručnjak američkog sveučilišta Johns Hopkins, a koji tvrdi da je Bolívar umro od plućnog zatajenja, prouzročenog uzimanjem otrova arsenika.

Međutim, teza je prilično nategnuta jer se iz više izvora saznaje da je revolucionar dugo godina uzimao arsenik u blagim dozama i uvijek pod kontrolom svojih liječnika, jer se tada taj otrov koristio za ublažavanje migrena, od kojih je Bolívar patio, kao i za liječenje hemoroida, drugog Bolívarovog zdravstvenog problema.

Chávez već nekoliko godina ponavlja da ne vjeruje da je Bolívar umro od tuberkuloze, kako je to zaključila opća povijest na temelju autopsije i kazivanja njegova osobnoga liječnika, Francuza Próspera Reverenda. Zato je Chávez okupio grupu od pedesetak stručnjaka koji obavljaju sve moguće ekspertize nad kostima latinoameričkog velikana.

Ali dok Chávez teoretizira o uroti SAD-a i Kolumbije protiv oca nacije, njegovi kritičari smatraju da se radi o dvostrukom planu: s jedne strane vođa želi maksimalno iskoristiti preminulog generala kako bi osobno profitirao od njegove karizme, gotovo pa se utjelovljujući u njemu, a s druge se radi o manevru kako bi se sljedećih mjeseci narod zabavljao povijesnim temama umjesto da se misli o strašnom padu ekonomije, o čestim prekidima isporuke električke energije, o krahu socijalističkog modela, o optužbama da venecuelanski režim financira i potpomaže gerilu u Kolumbiji dobivajući zauzvrat novac raznih narkokartela i o poptunom kaosu u kojem se nalazi društvo u kojem biva već potpuno oprošteno što zbog nemara i korupcije u lukama trune 130.000 tona hrane za tzv. socijalne dućane, o čemu smo već ovdje pisali.

U Venezueli, osim toga, već su počele izborne kampanje za parlamentarne izbore 26. rujna. Mora se nekako objasniti zašto je zemlja prekinula diplomatske odnose sa Svetom Stolicom i zašto se prijeti prekidom odnosa s Kolumbijom. Ukratko, nesigurnost, ratna opasnost, korupcija, inflacija, rast siromaštva, bivaju maknuti u stranu jer se nacija sada mora baviti onim što se možda dogodilo, a možda i nije 1830.

Elías Pino Iturrieta, direktor Nacionalne akademije za povijest, tvrdi da ne postoji ama baš nikakav podatak da je Bolívar nasilno umoren. 'Ne postoji nikakav ozbiljan povod za ovaj spektakl. Ne preostaje nam ništa drugo doli misliti da je to način da budale razglabaju o onome što se zbilo 1830. umjesto da se pozabavimo velikim problemima današnje Venezuele', rekao je Iturrieta.

Chávez se želi potpuno poistovjetiti s likom Simóna Bolívara. Istina jest da su svi venecuelanski vladari to pokušali, ali nitko nije išao tako daleko da maše kostima revolucionara. Chávezu je Bolívar potreban i kao ikona socijalizma XXI. stoljeća i ne smeta mu što je Bolívar bio bogataš, despot i čovjek daleko od masa. Sve se to može izmijeniti, povijest se može izorati, pa će tako revolucionar i otac nacije sada biti čovjek iz naroda, čak i rođen u izmišljenom braku Španjolca i Kreolke.

'Ovo je proslava naše povijesti', rekao je predsjednik, a povjesničarima je ušao strah u kosti. Jer tko će imati hrabrosti reći vođi da izmišlja gluposti i mijenja 180 godina dobro istražene i poznate povijesti?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi