BEBIĆ O STRANIM TAJNIM SLUŽBAMA

Kosor: Za objavu su krivi paraobavještajci!

Bionic
Reading

Državni vrh sumnja da iza objave dijela podataka iz registra branitelja stoji (para)obavještajna zajednica. Premijerka Jadranka Kosor tvrdi da je 'riječ je o uratku paraobavještajnog podzemlja kojemu je cilj unijeti destabilizaciju u sustav', a predsjednik Sabora Luka Bebić upozorava da objava koristi stranim tajnim službama, pogotovo srpskima. Kosor poručuje da Vlada neće objaviti službeni registar branitelja

'Riječ je o uratku paraobavještajnog podzemlja kojemu je cilj unijeti destabiliziciju u sustav. Priča je mnogo ozbiljnija nego što se čini. Prvi nam je cilj pronaći one koji su objavili registar. Vlada je protiv objave registra, a ja sam pričala s predsjednikom Josipovićem i on se složio da ovo nije način', poručila je premijerka Jadranka Kosor. Dodala je da su DORH-u podnesene kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja i najavila istrage u Ministarstvu obrane, MUP-u i Ministarstvu branitelja. Neslužbeno doznajemo da je jutros privedeno nekoliko osoba na obavijesne razgovore, a prema raspoloživim informacijama, riječ je o 'osobama koje su bile eksponirane u zadnje vrijeme na temu registra'.

'Nećemo objaviti registar branitelja!'

Registar ukraden kod prijenosa CD-a?

Business.hr od neimenovanog izvora iz MORH-a doznaje da je Registar vjerojatno procurio dok se CD prenosio iz MORH-a u Ministarstvo branitelja.

'Nadam se da ćemo uistinu brzo doći do onih koji su objavili te neke podatke koji nisu registar nego samo temelj za izradu registra branitelja. Očekujem brzu i učinkovitu istragu i da ćemo pokazati kako pravna država funkcionira', rekla je premijerka i  naglasila kako Vlada ostaje pri odluci da neće objaviti registar branitelja.

'Objava je protuzakonita, Ustav jasno kaže svoje i ako želimo biti pravna država, moramo poštivati Ustav i zakone', zaključila je Kosor.

Bebić: 'Ovo koristi stranim tajnim službama!'

Predsjednik Sabora Luka Bebić je zabrinut da će objava podataka iz registra koristiti stranim tajnim službama.

'Obavještajnim službama pojedinih zemalja koje imaju drukčije poglede na Domovinski rat ili procjenjuju našu situaciju na ovaj ili onaj način, dajemo na nezakonit način ovakve podatke. Mislim da Vlada već poduzima neke korake jer je to i njezina dužnost s obzirom da je ovo što se napravilo protuzakonito. Osobni podaci su i Ustavom i zakonima zaštićeni, prema tome, ako se bude objavljivalo i kad se to bude objavljivalo, to će biti u skladu sa zakonom, a ne na ovakav način. Jer, zapravo, nijedna zemlja neće otkriti pojedinosti o ljudima koji su sudjelovali u domovinskom ratu i njihov ratni put', naglasio je predsjednik Sabora.

'Kaznit ćemo one koji su ga objavili!'

I Bebić traži istragu u MORH-u zbog curenja podataka, a na pitanje koje će biti posljedice za branitelje, kaže da se takvo što još ne zna jer se ne zna niti obuhvat svih podataka.

Na pitanje hoće li vlast objaviti službeni registar branitelja, Bebić je odgovorio da Sabor ne može ništa poduzimati bez zakonodavne inicijative za promjenu zakona.

'Čuli smo izjavu Josipovića da je on za objavu registra, ali u okviru zakona, a ako nema zakona, onda se ne može ništa poduzeti', istaknuo je Bebić i poručio da one koji su to objavili čeka istraga, a, nada se, i zaslužena kazna.

Milanović: 'Nije nam drag način objave registra branitelja!'

Na nezakonitu objavu registra branitelja reagirao je i šef SDP-a Zoran Milanović: 'Nije nam drago što je registar objavljen na način koji je protivan zakonu, ali iskustvo pokazuje da je to sudbina svih loših zakona. Vlada se boji javnosti i nepotrebno te podatke pokušava sakriti od javnosti, to ne treba biti tako. Naš zakonski prijedlog je u proceduri i o njemu će detaljnije govoriti Ante Kotromanović', rekao je Milanović i najavio prijedlog izmjene zakona u Saboru.

Šef SDP-a kaže da je istraga počinitelja stvar policije koja je vrlo živahna u nekim situacijama, to ovisi o kategoriji kaznenog djela, koja je društvena vrijednost time ugrožena i koji je javni i interes.

Prema sudu SDP-a, u ovom slučaju prevladava javni interes, pa Milanović kaže: 'Da smatramo da objava registra branitelja ugrožava makar ijednog branitelja, ne bismo predlagali takav zakon.'