CURENJE DOKUMENTA

Kosor: Premijer se mora očitovati o objavljenom iskazu Martine Dalić

23.08.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je iskaz koji je Martina Dalić dala USKOK-u, a koji je jučer objavila N1 televizija

'Predstavnici Vlade i premijer će se morati očitovati. Sigurno će o ovome biti puno riječi. Priča o Agrokoru nije završena. Slijedi rasplet procesa pred sudom i ovi novi elementi će, ako ima tužbi, služiti kao dodatni argumenti. U političkom smislu ponovno se postavlja pitanje: Zašto je Dalić morala otići iz Vlade? Ako su sa svime bile upoznate sve odgovorne osobe, njene političke odgovornosti nije bilo, odnosno nije ona bila najodgovornija. Ona je i ispraćena iz Vlade uz brojne pohvale. Ako uzmemo u obzir događaje iz Pule, koji nisu nimalo bezazleni, mislim da će ova jesen biti vruća politička jesen. Bez obzira na slabašnu, gotovo nikakvu oporbu', rekla je bivša premijerka.

Govoreći o odnosu Martine Dalić prema FINA-i, SOA-i i medijima, Kosor je rekla da je taj iskaz dan u skladu sa zakonom i da je trebao biti zaštićen.

'Te činjenice bi trebale biti predmet nekog novog istraživanja. U političkom smislu otvorit će se tema neovisnosti institucija. Kad se pokušava spasiti od velikog urušavanja jedan sustav, a urušavanje Agrokora imalo bi posljedice za gospodarstvo, onda se uključuju svi koji mogu ikako pomoći. Tako je onda trebalo od početka obavještavati', kazala je Kosor.

Na pitanje bi li ona, na mjestu Martine Dalić, izdala nalog direktoru FINA-e da joj dostavi poslovne podatke, Kosor je istaknula da treba uvijek preispitati jesu li koraci u dobroj namjeri i skladu sa zakonom.

'Mi imamo priču koja je završena. Dobili smo informacije o nečemu što je završeno, prijave su odbačene. Sve o čemu razgovaramo je politička dimenzija koja se može dodatno razbuktati ako se pokaže da slučaj Agrokor nije do kraja završen. Jer još predstoji rješavanje po tužbama na sudu', navela je Kosor.

Upitana što je s činjenicom da jedno stoji u iskazu Uskoku, a drugo u službenim izjavama pred saborskim odborom ili povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa kazala je da to otvara vječno pitanje.

  • +30
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Od političara se očekuje da uvijek govore punu i pravu istinu. U demokratskim društvima političari snose odgovornost i ako se otkrije da nisu govorili istinu. Ne da su počinili kazneno djelo, nego da nisu javnosti govorili istinu. Odnosni, da su javnost obmanjivali. Od Clintona u slučaju Lewinski do mnogih drugih. Javnost u RH je još potpuno imuna na pitanje istine, govorenja istine i transparentnosti. Mislim da ćemo dugo još čekati da se stvarno podnose politička odgovornost kad se otkrije da je neki političar obmanjivao javnost', zaključila je Kosor na N1..