GANUTA DO SUZA

Kosor poželjela Ribićev govor

11.01.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Otkad je postala premijerka, između Jadranke Kosor i sindikalnog vođe Vilima Ribića cvjetaju ruže. Potvrdila je to i današnja svečanost u zagrebačkom kazalištu Komedija povodom obilježavanja 20 godina postojanja Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Ribićev emotivni govor toliko je oduševio premijerku da je javno zatražila njegovu kopiju kako bi je u budućnosti mogao inspirirati. Tribun javnih i državnih službenika u svom obraćanju okupljenima između ostalog je kazao kako je sindikat nastao kada je nastala i hrvatska država.

'Međutim, državu smo dobili, ali društvo kakvo smo sanjali nismo. A sanjali smo državu socijalne pravde, punu uzajamnosti i poštovanja, a danas kada to sanjama budimo se u znoju. Naši snovi nisu postali java.

Prije dvadeset godina Hrvatska je po nacionalnom dohotku bila ispred svih zemalja u regiji, a danas su nas svi prestigli', istaknuo je Ribić i dodao da su sindikati čestitiji dio društva jer se njima na prste jedne ruke mogu pobrojati afere dok to nije slučaj s političkom elitom.

U svečarskom govoru nije zaboravi spomenuti niti medije, od koji su neki, 'bilteni krupnog kapitala', pomoću koji se, naveo je Ribić, vodi histerična kampanja protiv javnih službenika.

'Zabluda je da radnik financira nastavnika, svatko od njih pošteno zaradi svoju plaću. Pozivam Vladu da zaštiti dostojanstvo rada u javnim djelatnostima!', zatražio je sindikalni čelnik.

Za njega je krizni porez pravedno rješenje s kojim je ravnomjerno raspoređen teret krize.

'Nažalost u zemlji ne postoji ideja kolektivnog odricanja. Zar je pravedno da se samo zaposlenima u javnim i državnim djelatnostima režu plaće, oduzima božićnica i prijeti otkazima, kako bi se zaštitilo 50.000 ljudi u industriji. Što je s ostalim zaposlenima? Zašto oni solidarno ne sudjeluju?', upitao se Ribić.

Također je naglasio, da najsnažnije podupire najavljene reforme u javnom sektoru u kojem, prema njegovom mišljenu, nije problem, višak djelatnika nego slaba učinkovitost

Na kraju govora Ribić je istaknuo kako dosadašnji pristup i potezi Jadranke Kosor na mjestu premijerke 'ispunjava sve nadom, i ohrabrenjem' da će se stvari promijeniti. A također prisutnom predsjedniku Stjepanu Mesiću poručio je kako je postavio 'visoke standarde kriterije, i zbog toga će ostati u pamćenju naroda'.

'Vaš potpuni odlazak iz politike bio bi veliki gubitak za političku scenu ove zemlje', poručio je Ribić Mesiću.

Nakon njega za govornicu je stupila premijerka, koju je ne tako davno sindikalni čelnik, dok je još bila desna ruka Ive Sanadera, nazvao 'drvenom Marijom'. Ali od kad je zasjela u premijersku fotelju Ribić je jedan do njezinih najvećih zagovornika.

'Sve bih mogla sažeti u jednu rečenicu, a to je da od prve do zadnje rečenice potpisujem sve što je u svom emotivnom govoru rekao Ribić', rekla je u uvodu premijerka. Zatim se ipak dotakla i nekih problema u socijalnom dijalogu, koji proizlaze iz, naglasila je, rascjepkanosti sindikalne scene.

'Ponekad zbog toga teže postižemo dogovore, ali vjerujem da ćemo to prebroditi', poručila je Kosor te ocijenila kako su čelnici sindikata znanosti uvijek bili odgovorni i raspoloženi za dijalog i dogovor. Da bi na kraju, zatražila od Ribića njegov govor kako bi ga uvijek 'držala pored sebe'.

Inače, osim premijerke i predsjednika na odlasku 20 rođendan čelnicima Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja čestitali su i Vesna Pusić, Goran Granić, Milorad Pupovac, Damir Kuštrak, Darko Milinović i kolege iz ostalih sindikata.