PREMIJERKA BRANI MINISTRA

Kosor: Neću smijeniti Jandrokovića, nije pogriješio!

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 19.08.2011 10:00
  • Objavljeno 18.08.2011 u 16:15
kosor jandroković vijeće za prilagodbu eu

kosor jandroković vijeće za prilagodbu eu

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Nije dugo trebalo da Jadranka Kosor odgovori na zahtjev predsjednika Ive Josipovića za smjenom ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića. Premijerka neće smijeniti Jandrokovića i lakonski poručuje 'sutra je novi dan'

'Ministar Jandroković nije napravio nijednu pogrešku u proceduri, neću ga smijeniti', rekla je Jadranka Kosor, dodavši kako Jandroković u izjavama ovih dana nije odgovarao predsjedniku RH Ivi Josipoviću nego vođi

oporbe Zoranu Milanoviću.

Milanović, kaže premijerka, traži da se stane s imenovanjem veleposlanika, 'kao što traži da se stane sa svime u državi'.

Kosor pretpostavlja da je predsjednik Josipović reagirao na temelju uredbe Vlade iz 2001, a ne po odluci koja je na snazi od 2004. godine. Po toj novoj uredbi, objasnila je Kosor, Ministarstvo vanjskih poslova predlaže veleposlanike temeljem prethodne suglasnosti predsjednika Vlade i predsjednika države. Drugim riječima, pojasnila je Kosor, da bi se predsjednik i ona mogli usuglasiti, prethodno je potreban popis i to je popis koji je Josipoviću poslan 6. srpnja i na koji se čeka odgovor.

'Ako je tada smatrao da nije poštivana procedura, onda je tada trebao netko reagirati iz Ureda predsjednika. Međutim nije bilo nikakve reakcije. Dapače, 7. srpnja na stranicama predsjednikovog ureda je objavljeno da je Josipović od Vlade primio prijedlog veleposlanika te da će predsjednik pažljivo proučiti popis i započeti s konzultacijama', rekla je Kosor. Premijerka, na osnovi te objave na web stranicama, smatra da je predsjednik time potvrdio da nije počinjena greška u proceduri.

Kosor je upozorila da već šest tjedana čekaju na odgovor te da je predsjednik u izjavama za medije najavio da bi se o tome prijedlogu trebao izjasniti do 15. rujna, ali da i tim izjavama nije upozorio na nijednu proceduralnu pogrešku.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što ako predsjednik bude inzistiraona smjeni Jandrokovića, premijerka je rekla kako je uvjerena daJosipović neće inzistirati na tome. Upozorila je pritom da svatko ima svoje ustavne obveze, no da predsjednik prema njima ne može niti predlagati niti razrješavati ministre. Nadodala je da je cijela priča samo 'mali nesporazum' za kojeg očekuje da će se ubrzo razriješiti.

'Sutra je novi dan', dometnula je lakonski Kosor, kao da predsjednik svaki dan zahtijeva smjenu nekog njezinog ministra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi