LINIĆ O ZAKONU O RADU

'Kosor misli da bogataši ne trebaju plaćati'

31.05.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci kazao da ta politička stranka neće prihvatiti predložene izmjene Zakona o radu te će se boriti protiv njih nastojeći ih, kako je rekao, prikazati kao posljedicu neodgovorne politike Vlade

SDP je predlagao nekoliko oblika oporavka gospodarstva utemeljenih na zaštiti radnih mjesta te prebacivanju tereta s radništva na imovinu i kapital, ali je vladajuća koalicija sve odbila, kazao je Slavko Linić. SDP je tražio i izmjene Kaznenog zakona da bi se kažnjavali oni koji ne isplaćuju plaće, ali i to je odbijeno, rekao je.

'Kosor smatra da bogataši ne moraju isplaćivati plaće i da to nije kažnjivo djelo', ustvrdio je.

SDP neće poduprijeti Vladu koja ne želi prebaciti teret krize na bogate preko svake mjere, istaknuo je, ocijenivši da Vladine mjere za oporavak gospodarstva nisu uspješne.

Saborski zastupnik Željko Jovanović ocijenio je da je 'dokaz lažljivosti i nevjerodostojnosti' Vladino odbijanje poštivanja kolektivnih ugovora. Prevarili su radnike i sindikate prije izbora da bi dobili glasove te potpisali s njima kolektivne ugovore, ustvrdio je Jovanović.

Komentirajući predložene izmjene ZOR-a, Jovanović je kazao da se HDZ sve više udaljuje od socijalne, demokratske, pravedne i pravne države. Ocijenio je da su te izmjene 'besprimjeran udar na radništvo' jer se tako, kako je naveo, ukidaju sva stečena radnička prava.