ESTETIZACIJA POLITIKE

Kosor između Margaret Thatcher i Milke Planinc

HDZ 4

HDZ 4

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Kakva je uloga estetike u aktualnoj predizbornoj kampanji i što nam vizualnim identitetom svojih skupova i javnih pojavljivanja u pretkampanji poručuju hrvatske političke stranke, za tportal analizira profesorica estetike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Nadežda Čačinovič

O autorici

Nadežda Čačinovič redovita je profesorica estetike, filozofije kulture i filozofije roda na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a doktorat iz filozofije obranila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedna je od osnivačica i predavačica Centra za ženske studije u Zagrebu (1995). Predsjednica je Hrvatskog centra PEN-a od 2009. godine. Prevodi filozofska djela s engleskog i njemačkog jezika, a kao jedna od diskutantica sudjeluje u emisiji 'Peti dan' Hrvatske televizije.

Mile Kekin iz Hladnoga piva izjavio je da njegov bend neće nastupati u predizbornoj kampanji. Obrazloženje je više-manje u tome da im to samo može škoditi, to jest narušiti ugled, pa takve stvari valja raditi samo u krajnjoj nuždi.

Odbojnost spram politike i političara jako je proširena među onima koje za nekoliko tjedana očekuju glasačke kutije. U tim okolnostima, političari moraju mobilizirati sva sredstva privlačenja pažnje, pogotovo što se sadržajna rasprava i ne vodi. Morali bi nam odmah pokazati da su upravo oni naši, nama bliski i privlačni, za razliku od one druge strane.

Neke su stvari doista prepoznatljive na prvi pogled. Pozadina u kojoj se pojavljuje premijerka dijeli se na onu koja pokazuje prigodni okvir otvaranja, gdje se vide građevinski i slični radovi, a gospođa Kosor okružena svojim ministrima (oni viši se bolje vide) te na prizore iz dvorane s ikonografijom koja priziva nekadašnji HDZ, HDZ snažnoga pokreta.

Kukuriku koalicija odlučila se za oblik forumskoga okupljanja, govore okruženi građanima, a nadajmo se da paze da se okreću, tako da oni koje na ekranima vidimo kao pozadinu govornika, povremeno vide i njihova lica.

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Branimir Glavaš s liste HDSSB-a kao zatvorenik može biti predstavljen samo arhivskim materijalom, što je naravno, najmanja anomalija njegovog slučaja.

Čini se, uostalom, da trenutno suci, odvjetnici i Mladen Bajić bolje plasiraju svoj javni lik i svoju pojavu. Političari ne koriste razmjerno veliki raspon koje im nude naši običaji: nitko kod nas ne mora nositi isključivo tamna odijela uz koja tek kravate mogu nešto iskazivati. Raspon boja u svojoj odjeći, međutim, pokazuje samo Čačić, a konvencionalna bi mudrost upravo njemu nalagala stanovitu suzdržanost. Kandidatkinje imaju veću slobodu, ali izgleda da je Jadranka Kosor potrošila svoju odvažnost za vrijeme lijepih dana s Borutom Pahorom (sjetimo se one crvene boje!) a sada i odjećom nastoji slijediti Margaret Thatcher (iako je njezino nespretno ophođenje s torbicom više nalik na onu Milke Planinc).

Vanjska pojava političara mali je, ali značajan dio privida - dimenzije u kojoj se inače tako suvereno kreću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!