PUCA LI KOALICIJA?

Kosor dao ostavku i raspalio po Bandićevom rasipništvu

03.05.2016 u 12:45

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor podnio je ostavku na dužnost predsjednika zagrebačke Gradske skupštine zbog, kako je rekao, milijunskih šteta koje su građanima nanijele odluke gradskih vlasti, što više nije u stanju kontrolirati. Pohvalio se i da je u tri godine na čelu Skupštine 'na reprezentaciju i putovanja u inozemstvo potrošio nula kuna', te dodao - raspitajte se koliko su potrošili u gradu

Kao ključne razloge svoje ostavke na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini naveo je nedonošenje GUP-a, privođenje bivšeg gradskog pročelnika Zvonimira Šostara te najnoviji gradski natječaj za nabavu automobila.

Naveo je da je Skupština u protekle tri godine donijala niz odluka koje Gradska uprava nije provela.

'Donijeli smo sve potrebne odluke da se nakon niza godina donesu Izmjene i dopune GUP-a Zagreba, koje do danas nisu donesene, a zadnjih dana njihovo je donošenje ponovno odgođeno. Donijeli smo Odluku o prikupljanju otpada, ali ona do danas u cijelosti nije provedena, jer građani još ne plaćaju odvoz otpada razmjerno količini koju su predali već su donedavno plaćali po četvornom metru stambene površine, a odnedavno po zaduženom volumenu spremnika. Moja stranka i ja smo pokazali kroz protekle tri godine da smo spremniraditi u interesu građana', rekao je Kosor dodajući da će ostati Skupštini kao zastupnik.

Naveo je i da je Gradska uprava u Skupštini predložila niz odluka za koje je bio uvjeren da su štetne pa je spriječio njihovo donošenje.

'Među njima su bile odluke da cijeli Zagreb bude parkirna zona, da se gradi spalionica otpada kapaciteta 400.000 tona, a spriječeno je i političko upravljanje KK Cibonom. Tu je i ne prihvaćanje rebalansa proračuna za 2015., koji je trebao biti povećan za 250 milijuna kuna iako je ostvarenje bilo manje za 200 milijuna kuna te u konačnici i sporazum o najmu nekretnina Zračne luke Zagreb koji bi, da je usvojen, oštetio gradski proračuna 26 milijuna kuna', naglasio je Kosor.

Istaknuo je i da je Klub zastupnika HSLS-a i HSS-a predlagao i izgradnju domova umirovljenika po principu Javno privatnog, pa realizaciju natječaja za izgradnju rotora na Jadranskoj aveniji i početak radova na Sljemenskoj žičari, ali da do svega toga nije došlo zbog nedostatka političke volje.

Na novinarski upit smatra li da je odluka o donošenju gradskog proračuna za 2016. bila štetna, kazao je da proračun ne može biti štetan, ali da je odluka ipak bila štetna i da on za nju nije glasao, čime je uz Bandićeve zastupnike indirektno prozvao i partnere s nacionalne razine, HDZ.

'Svaka štetna odluka koja se donese u gradu Zagrebu ima za posljedicu milijunske štete', rekao je Kosor novinarima i zaključio:

'Iscrpio sam sve mogućnosti svoga djelovanja i odlazim s osmijehom!'

Upitan hoće li izaći na lokalne izbore za godinu dana i hoće li HSLS-ov kandidat za gradonačelnika biti Sandra Švaljek, Vladimir Ferdelji ili netko treći Kosor je kazao kako će HSLS imati svog kandidat, ali da je prerano govoriti tko će to biti.

Nekoliko prethodnih Kosorovih poteza izazvalo je spekulacije da se on priprema na ovaj potez s obzirom na to da je koalicija s ljudima gradonačelnika Milana Bandića u Gradu Zagrebu bila na klimavim nogama.

Kosor se prvo odrekao plaće šefa Gradske skupštine i uzeo samo onu saborsku, koja je znatno manja.

'Obavljat ću svoj posao predsjednika zagrebačke Gradske skupštine kao i do sada, ali u potpunosti volonterski', istaknuo je Kosor. Objasnio je kako to znači da više ne ostvaruje plaću i naknadu za rad u skupštinskom Odboru za javna priznanja. Na taj će se način na godišnjoj razini uštedjeti oko 350.000 kuna bruto u proračunu zagrebačke Gradske skupštine, rekao je tada Kosor.

Tada je bio upitan i da komentira izjavu predsjednika zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Andrije Mikulića da bi HDZ kao najjača stranka trebao imati predsjednika Gradske skupštine, što bi značilo njegovu smjenu, Kosor je rekao kako je to 'izjava od jučer, a danas predsjeda Skupštinom i predsjedat će i dalje'.

Hoće li HDZ dobiti predsjednika Gradske skupštine, saznat ćemo uskoro.

Inače, HDZ i s Kosorom i s Bandićem surađuje u Saboru. Dok Bandić uporno spominje preslagivanje u Saboru, Kosor i njegov HSLS govore da neće biti preslagivanja nego će u slučaju kiksa vladajuće koalicije biti raspisani novi izbori.