biskupova propovijed

Košić o Notre Dame: Nije li požar pariške katedrale znak nestanka kršćanstva u Europi?

19.04.2019 u 11:20

Bionic
Reading

Sisački biskup Vlado Košić zapitao se na Veliki četvrtak nije li požar pariške katedrale Notre Dame znak nestanka kršćanstva u Europi? 'Mnogi se naime trude da tako bude. I zato ne čudi što su se mnogi radovali… perverzno je to, posve neshvatljivo, ali – to je činjenica koju danas moramo imati na pameti', kazao je Košić

Sisački biskup predvodio je u četvrtak 18. travnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, misno slavlje tijekom kojeg je posvetio ulja za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda. U propovijedi se među ostalima osvrnuo na Notre Dame.

Zapitao se nije li to znak nestanka kršćanstva u Europi? 'Mnogi se naime trude da tako bude. I zato ne čudi što su se mnogi radovali… perverzno je to, posve neshvatljivo, ali – to je činjenica koju danas moramo imati na pameti. Katolici su najprogonjeniji na svijetu, marginalizirani, a oni su dali identitet i bez katoličanstva nema Europe. Nema ni naše Hrvatske! Koliko smo mi spremni za borbu s tim – možemo slobodno reći: zlim – silama, jesmo li svjesni u kakvom se ratu nalazimo?', istaknuo je.

'Ja prije svega mislim na duhovni rat i borbu koja se vodi, a kojoj se mi možemo suprotstaviti samo ako se oboružamo mačem Duha. A mi, biskupi, svećenici i đakoni, osobe s duhovnim zvanjem, redovnici i redovnice – u toj borbi smo na prvoj crti. Imajući sve to na pameti, dragi svećenici i đakoni, želim vam svima danas reći veliko hvala! Samo zajednički i u međusobnom povjerenju možemo pobjeđivati u borbi u kojoj se nalazimo. Hvala vam na razumijevanju, na potpori i zajedništvu! Svi smo dužni, u zajedništvu i slozi činiti sve što možemo za Krista i na dobro Crkve', rekao je biskup te pozvao na molitvu za duhovna zvanja, bolesne i pokojne svećenike, nakon čega su okupljeni prezbiteri obnovili svoja svećenička obećanja, javlja IKA.

  • +8
Vlado Košić Izvor: Pixsell / Autor: tportal

Biskup je poručio svećenicima i kako oni moraju biti primjer drugima. 'I mi trebamo drugima biti – i to jesmo, hoćemo li to ili nećemo – knjiga iz koje čitaju, ali ne naše riječi koliko naše ponašanje. Tako djeluju primjeri. Nisu uzalud već stari Latini zapisali: ‘verba movent, exempla trahunt – riječi potiču, a primjeri privlače'. Mi dakako ne možemo i ne smijemo se tako ponašati samo da bismo druge, osobito mlade zabliještili, impresionirali… Ne! Mislim da trebamo samo voljeti Isusa i ljude te jednostavno predano i smireno vršiti svoje dužnosti. Tu nije na prvom mjestu cilj, nego naša autentičnost. Cilj će sam Bog postići, koji on želi i kad on želi', pojasnio je biskup.