molitveni doručak

Košić nakon susreta s predsjednicom o 'perverzijama' u Istanbulskoj konvenciji i onima koji 'mrze Crkvu'

06.02.2019 u 12:21

Bionic
Reading

Nakon molitvenog doručka na kojem je ugostio predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, sisački biskup Vlado Košić kazao je kako su pričali o pravima žena te pokušajima da se krene u reviziju Vatikanskih ugovora

'Bilo je jedno lijepo ozračje povjerenja, možda je štogod tamo stršilo, ali bili smo umjereni s pitanjima i odgovorima i spremni tražiti rješenja. Držim što je kardinal Josip Bozanić pozvao na savez za obitelj, tako možemo imati savez za državu. Idemo razgovarati, ako smo svi odgovorni, političari imaju četiri godine mandat, a mi u Crkvi smo dok ne dođe starost, ja danas imam 20. godišnjicu biskupske službe', rekao je Košić.

Istaknuo je kako se na molitvenom doručku razgovaralo o tome da se trebaju naći zajedničke točke i ako se može pomoći ljudima da im bude bolje, da imaju veća prava, javlja N1.

Izvrsno je, kaže, što je predsjednica govorila o pravima žene. 'Svi moraju imati ista prava, neprihvatljivo je da žene imaju prosječno manje plaće od muškaraca za isti posao, da ih se otpušta s posla ili da ne mogu porodiljno pravo ostvarivati, sve su to teškoće koje su pred našom mladom državom, uz rat i ekonomska previranja i krize tu smo gdje jesmo, imamo šansu, imamo ljude, lijepu zemlju, trebamo se potruditi da svima bude bolje, mi vjernici u našem evanđeoskom duhu,a oni koji su izabrani da rade što bolje', poručuje Košić.

Otkrio je i kako je jedno od pitanja bilo oko ratifikacije Istanbulske konvencije i što je predsjednica Grabar-Kitarović poduzela oko toga, te da neke elemente treba primijeniti.

Kolinda Grabar Kitarović na molitvenom doručku Izvor: Cropix / Autor: Mate Piskor / CROPIX

Što se tiče pitanja pojma 'roda' koji se navodi u Istambulskoj konvenciji, kaže da su to 'novosti i perverzije koje su se pojavile u modernom društvu i koje se provlače kroz zakonodavstvo kao neka moda', i dodaje da to 'dođe i prođe'.

Govoreći o reviziji Vatikanskih ugovora istaknuo je da to stalno nekoga smeta što Crkva ima neka prava u ovoj državi. 'Taj četvrti ugovor mnoge smeta jer je riječ o financijskoj koristi. Nažalost država ne prati ono što je potpisala, mi bi se trebali žaliti', kaže Košić.

'Vatikanski ugovori smetaju onima koji ne vole Crkvu, koji je žele na sve moguće načine difamirati, koji žele novac za svoje udruge koje nemaju nikakve svrhe, pola civilnih udruga siše novac iz države, a nemaju nikakve svrhe, čak ruše državu', smatra biskup Košić.

  • +8
Vlado Košić Izvor: Pixsell / Autor: tportal