NANO-ŽARIŠTA

Primorsko-goranska županija: Koronavirus na Krku i u Lovranu

27.06.2020 u 09:29

Bionic
Reading

Novi list javlja da su kod obojice oboljelih od koronavirusa na otoku Krku prisutni vrlo blagi, zapravo gotovo pa nikakvi simptomi COVID-19 bolesti, a jedan od dvojice otočnih bolesnika ipak je hospitaliziran iz preventivnih razloga zbog više drugih kroničnih bolesti

Krčka »korona evidencija« od jučer je brojnija za nova dva oboljela, prva dva slučaja u novom eskalacijskom valu koji je, sad je to već jasno, nažalost zahvatio i našu zemlju, piše u subotu Novi list.

Jedan oboljeli u Klimnu, mjestu na području Općine Dobrinj i drugi u Baški, te sedam njihovih kontakata u samoizolaciji, rezultat su prvih, intenzivnih aktivnosti nadležnih epidemiologa. Ni kod jednog od dvojice novooboljelih otočana nije utvrđen način na koji su se zarazili, pa tako nažalost niti izvor njihova oboljenja.

Kod obojice su prisutni vrlo blagi, zapravo gotovo pa nikakvi simptomi bolesti a jedan od dvojice otočnih bolesnika je hospitaliziran, prenose epidemiolozi zaduženi za nadzor i praćenje ovih slučajeva. Razlog hospitalizacije jednog od dvojice krčkih pacijenata zapravo je preventivne prirode i nije povezan s konkretnim simptomima koronavirusne bolesti već je u zdravstvenu ustanovu do daljnjega smješten isključivo stoga što boluje od više drugih, kroničnih bolesti, preneseno nam je jučer iz službenih izvora. Drugi otočanin pak do daljnjega će se liječiti i od kontakata s okolinom »štititi« iz svog doma.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić najavio je sastanak Koordinacije predstavnika stožera civilne zaštite otoka Krka u ponedjeljak, kada će se razmotriti trenutno »stanje stvari«, a u dogovorima s nadležnim službama razmatrati i sve mjere koje će u narednim danima eventulano biti potrebno poduzimati.

Učenica pozitivna, razred u samoizolaciji

Učenica trećeg razreda lovranske Osnovne škole »Viktor Car Emin« pozitivna je na COVID-19, potvrdila je to jučer ravnateljica škole Iva Erceg.

  • +8
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

– Nakon što je stigla potvrda da je učenica, koja je posljednjeg dana nastave bila u školi, pozitivna, poduzeli smo sve potrebne mjere. Dezinficirali smo školu te je obavljeno testiranje učenika njezinog razrednog odjela na koronavirus. Učenici razreda i učiteljica nalaze se u samoizolaciji te čekaju rezultate testova koji bi trebali biti gotovi u roku od 48 sati – rekla je Erceg.

Djevojčica nije imala nikakvih simptoma, piše Novi list. Za pozitivan nalaz saznala je tek nakon završetka nastave, a njeno testiranje na COVID-19 u KB-u Sestara milosrdnica bilo je obavljeno iz razloga što se djevojčica spremala na operativni zahvat.