polovica troškova

Koprivničko-križevačka prva sufinancira medicinski potpomognutu oplodnju

20.09.2023 u 11:47

Bionic
Reading

Koprivničko-križevačka županija prva je županija koja sufinancira troškove medicinski potpomognute oplodnje, odlučeno je na sjednici Županijske skupštine, a troškove postupka sufinancirat će u iznosu do 50 posto ukupnih troškova, najviše do 1000 eura

Inicijativa je potekla za prethodnih sjednica od SDP-ove oporbene članice Skupštine Ane Marije Đurđ, no tada je bila odbijena. Župan Darko Koren je kazao da je ideja dobra te će je sigurno razmotriti kad u proračunu nađu novac za njezinu provedbu.

Sada kaže da je to jedan od primjera koji pokazuje da se mogu prihvatiti inicijative oporbe. "Trenutno ne znamo u što zapravo ulazimo, koliko će biti zahtjeva, koliko će biti novaca? Saznat ćemo pa ćemo dopuniti program", rekao je Koren pri donošenju odluke.

Ana Marija Đurđ izrazila je zadovoljstvo jer je inicijativa prihvaćena samo nekoliko mjeseci nakon što je progovorila o temi potpomognute oplodnje. "Iščitavala sam proračun kako bih vidjela odakle namaknuti sredstva, razmatrala sam kako sastaviti prijedlog da on ne diskriminira osobe koje ne žive u braku", kaže Đurđ.

Mogućnost sufinanciranja potpomognute oplodnje razmatra i Grad Đurđevac. Gradonačelnik Hrvoje Janči izjavio je Hini kako se nada da će već na idućem Gradskom vijeću donijeti sličnu odluku.

"Razmišljamo o modelu kakav je prihvatila županija, naglašavamo da će korisnicama potpore biti omogućeno korištenje i drugih izvora sufinanciranja", rekao Janči pojasnivši da će biti moguće istovremeno koristiti sredstva županije i Đurđevca. Župan Koren pozdravlja najavu iz Đurđevca i poziva ostale gradove i općine da donesu sličnu odluku, kao jednu od mjera demografske obnove.

Rebalansom smo osigurali 50.000 eura za provedbu odluke u ovoj godini, kaže Koren, a županija će sufinancirati dva pokušaja potpomognute oplodnje godišnje.

Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji. Pravo na medicinski potpomognutu oplodnju ima i punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno te koja je s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobna za roditeljsku skrb o djetetu.

Jedna od potencijalnih korisnica subvencije kaže da će odluka Županijske skupštine mnogo značiti njoj i svim ženama koje su iskoristile pravo na četiri potpomognute oplodnje, koje u potpunosti financira država, plus dvije prirodnim ciklusom.

"Prošla sam otprilike 15 postupaka potpomognute oplodnje, koji je cjenovno nedostupan većem broju žena", kaže. Cijene se kreću od 2000 do 3000 eura, čak i više, ovisno o količini hormonalnih injekcija koje potencijalna majka treba primiti. Nekad je dovoljna jedna, nekad i do 20 injekcija, a svaka od njih stoji otprilike 100 eura.