drugi mandat

Konzervativac Micotakis priseže za grčkog premijera nakon premoćne pobjede

26.06.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Čelnik grčke stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis prisegnut će u ponedjeljak za premijera nakon što mu je upečatljiva pobjeda na ponovljenim izborima u nedjelju osigurala drugi četverogodišnji mandat

Stranka Nova demokracija desnog centra osvojila je 40,5 posto glasova i 158 mjesta u parlamentu od 300 mjesta, više od 20 postotnih bodova od ljevičarske Sirize koja je vodila zemlju od 2015. do 2019., uključujući i na vrhuncu desetljeća duge gospodarske krize u Grčkoj.

Micotakis (55), bivši bankar iz moćne političke obitelji, obećao je povećati prihode od vitalne turističke industrije, stvoriti radna mjesta i približiti plaće prosjeku Europske unije. "Nikad ne obećavam čuda. Ali uvjeravam vas da ću ostati vjeran svojoj nacionalnoj dužnosti", rekao je Micotakis.

Grčke novine pozdravile su rezultat kao "povijesnu pobjedu", a Ta Nea je na svojoj naslovnici napisala: "Micotakisova apsolutna dominacija, bez protivnika". U ponedjeljak bi trebao posjetiti predsjednicu Katerinu Sakellaropoulou kako bi službeno dobio mandat za formiranje vlade, nakon čega će položiti prisegu. Očekuje se da će danas biti objavljen i novi kabinet.

Micotakis, koji je bio premijer od 2019. do odlaska s dužnosti u korist privremenog premijera nakon neuvjerljivih rezultata glasanja 21. svibnja, rekao je da će nastaviti s reformama za obnovu kreditnog rejtinga zemlje nakon dužničke krize koja je opterećivala naciju cijelo desetljeće.

Iako su pandemija covida-19 i smrtonosna željeznička nesreća u veljači razotkrili nedostatke u grčkom zdravstvenom sustavu i sustavu javnog prijevoza, skok cijena i ekonomske poteškoće u posljednje vrijeme bili su glavna zabrinutost glasača.

Izbori u nedjelju zadali su težak poraz Sirizi Aleksisa Ciprasa koja je izgubila više od 30 zastupničkih mjesta. U parlament su ušle tri rubne desničarske i nacionalističke stranke - uključujući antimigrantske "Spartance", a ukupno su osvojile 35 mjesta. "Ovaj rezultat je loš za demokraciju i društvo", rekao je Cipras.