bez promjene na vlasti

Grci izlaze na ponovljene izbore, prema anketama vodi stranka aktualnog premijera

25.06.2023 u 07:17

Bionic
Reading

Oko 9,8 milijuna grčkih glasača izlazi u nedjelju na birališta kako bi izabrali novi saziv parlamenta, a ankete daju prednost stranci aktualnog premijera te zemlje.

Ankete pokazuju jasnu prednost konzervativne stranke Nove demokracije (ND), koju vodi premijer Kyriakos Mitsotakis, a neki kažu da bi stranka mogla osvojiti više od 40 posto glasova.

Druga najjača stranka mogla bi biti ljevičarski Savez radikalne ljevice (Syriza), predvođen Alexisom Tsiprasom, za koju ankete pokazuju da bi mogla dobiti oko 20 posto.

Biračka mjesta otvaraju se u 7 ujutro po lokalnom vremenu i zatvaraju u 19 sati. Prve prognoze očekuju se ubrzo nakon toga, na temelju izlaznih anketa, a jasnija slika na temelju prebrojanih glasačkih listića trebala bi biti dostupna do 20 sati.

Formiranje vlade pod Mitsotakisom smatra se gotovo izvjesnim prema grčkom izbornom sustavu, u kojem najjača stranka dobiva bonus od najmanje 20 mjesta u parlamentu od 300 mjesta.

Grčka ima oko 11 milijuna stanovnika, ali broj birača s pravom glasa uključuje i njezine brojne državljane koji žive u inozemstvu.