EUROPSKA ANALIZA

Kontrola mliječnih proizvoda u Hrvatskoj nije dobra

14.11.2014 u 15:48

Bionic
Reading

Hrvatski sustav kontrole proizvodnje i skladištenja mliječnih proizvoda nije na zadovoljavajućoj razini, a postoje i ozbiljna odstupanja od standarda koje traži Europska unija, objavila je agencija Food and Veterinary Office (FVO)

Prvo ispitivanje kontrole hrane životinjskog podrijetla koje je FVO proveo u Hrvatskoj od 24. ožujka do 4. travnja 2014. pokazalo je da određeni nedostaci u sustavu, mada su relativno očiti, mogu vrlo dugo ostati nezapaženi.

Prema objavljenom izvješću, kod četiri prerađivača mlijeka utvrđeni su čak ozbiljni nedostaci u primjeni pravila Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP), a mikrobiološki testovi nisu bili u skladu s regulacijama EU-a. Lokalni ovlašteni veterinari i veterinarske inspekcije dulje vrijeme nisu uočavali probleme.

Također su zabilježene značajne razlike u nalazima ovlaštenih veterinara i veterinarskih inspekcija.

Trima postrojenjima za obradu mlijeka bio je odobren rad bez odgovarajuće dokumentacije o ispravnosti opreme za pasterizaciju.

Četirima je odobren rad bez adekvatno uređenih i primijenjenih programa HACCP.

Jedan proizvođač nije imao dovoljan kapacitet za proces sazrijevanja tvrdog sira.

U većini tvornica koje proizvode sir nije dovoljno kvalitetno postavljena kontrola razvoja bakterije listerije. U šest od osam tvornica mliječnih proizvoda nisu rađena uzorkovanja na prisutnost patogena na kontaktnim površinama hrane.

Hrvatske su vlasti reagirale na ove zamjerke najavivši da će sljedeće godine viši veterinarski inspektori uvježbati inspektore odgovorne za pojedinačna postrojenja. Hrvatska se prilagoditi europskim standardima do kraja 2015, no pravila o higijeni mora poštovati od trenutka ulaska u EU.

Zanimljivo je s druge strane da, prema izvješću, hrvatske vlasti nisu uspostavile fleksibilnija pravila za male proizvođače koji opskrbljuju lokalne tržnice tako da za njih vrijede pravila koja su čak stroža nego u EU. Autori ističu da bi mali proizvođači mogli imati značajne koristi od mekših pravila.