koalicija ima većinu

Konstituiran novi srbijanski parlament, Hrvate će predstavljati dva zastupnika

01.08.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Srbija je u ponedjeljak dobila novi parlament, konstituiran poslije izbora održanih u travnju, u kojem većinu ima koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) aktualnog šefa države Aleksandra Vučića, u kojem će hrvatsku zajednicu predstavljati dva zastupnika izabrana na listi "Zajedno za Vojvodinu–Vojvođani"

Predsjednik skupštine bit će, prema ranijem dogovoru zastupničkih skupina, Vladimir Orlić iz SNS-a, a parlament će imati sedmero potpredsjednika, od toga troje iz redova oporbe.

Izbor vodstva Skupštine, parlamentarnih odbora i tijela predviđen je u nastavku sjednice u utorak.

  • +2
Parlament u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Novi skupštinski saziv ima 250 zastupničkih mjesta raspoređenih na 12 izbornih lista, a tijekom konsultacija najavljeno je da se očekuje formiranje 15 zastupničkih klubova.

Hrvatsku zajednicu predstavljat će dva zastupnika izabrana na listi "Zajedno za Vojvodinu–Vojvođani", koju su, uz Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV), na travanjskim izborima poduprli Liga socijaldemokrata Vojvodine i slovačka manjina.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov položio je zastupničku prisegu na konstitutivnoj sjednici novog skupštinskog saveza i najavio kako će bez ustručavanja zastupati interese hrvatske manjine. Govoreći o ozračju za djelovanje u 13. sazivu Skupštine Srbije naveo kako su moguće tenzije i povišeni tonovi.

„Ono što je danas viđeno jest da postoji određena vrsta dobacivanja, negodovanja, javnog iskazivanja nezadovoljstva. No to je prvi dan, vidjet ćemo što će biti u budućnosti“, zaključio je Žigmanov.

U novom sazivu je 120 zastupnika s liste "Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve", 38 ih je s oporbene liste "Ujedinjeni za pobjedu Srbije" koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija socijalista dosadašnjeg predsjednika parlamenta Ivice Dačića (SPS- JS) s 31 zastupnikom.

Konzervativna koalicija NADA imat će 15 zastupnika, lista zelene koalicije "Moramo" 13, a patriotsko-populističke stranke Dveri i Zavetnici po 10 zastupnika.

Od nacionalnih manjina Savezu vojvođanskih Mađara je pripalo pet mandata, listi "Muftijin amanet" sandžačkih Bošnjaka tri, "Vojvođanima" i SDA Sandžaka po dva, a albanskim strankama iz Koalicije dolina, s juga Srbije, jedno zastupničko mjesto.

Predsjedajući konstitutivnom sjednicom kao najstariji zastupnik, predstavnik oporbe Vladeta Janković poručio je da bi se u bilo kojoj zemlji u kojoj čitavo desetljeće "nema ravnopravnih izbora doveo u pitanje legitimitet i ostalih grana vlasti".

Janković je više puta prekinut pljeskom zastupnika oporbe, uz burno negodovanje većinske vladajuće koalicije. Zastupnici vladajuće SNS ustvrdili su da je Janković "zlouporabio poziciju i prekršio Poslovnik" o radu parlamenta. Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta bit će nastavljana u utorak u 10 sati.