PROJEKT SE UBRZAVA

Konačno se zna kad će proraditi drugi blok nuklearke Krško: Snažniji reaktor razbjesnio Austrijance

25.09.2023 u 22:13

Bionic
Reading

U Ljubljani je u ponedjeljak održana prva sjednica radne skupine za koordinaciju pripremnih aktivnosti za projekt drugog bloka nuklearne elektrane Krško. Slovenski premijer Robert Golob rekao je kako je zadaća ovog tijela ubrzati projekt izgradnje elektrane, koja bi, prema sadašnjim planovima, na mrežu trebala biti spojena 2038.

Prije toga treba pripremiti pravnu podlogu kako bi Slovenci mogli donijeti informiranu odluku hoće li na referendumu podržati gradnju nove nuklearke, rekao je Golob koji se snažno zalaže za drugi blok nuklearke u sklopu politike dekarbonizacije koju favorizira njegova vlada, javlja RTVSlo.

Podsjetimo, Golob je u politiku ušao kao uspješan menadžer. Veliki dio svoje menadžerske karijere proveo je na čelu tvrtke GEN-I čiji ogranak, GEN Energija, upravlja sadašnjom nuklearkom zajedno s HEP-om.

Prve projekcije te tvrtke pokazale su da bi, uz sadašnje zakonodavstvo, nuklearka mogla biti završena tek 2049., što Golob smatra besmislenim.

'Zadatak radne skupine je kako na temelju posebne zakonske regulative koja će biti prilagođena ovako velikom zahvatu ubrzati izgradnju ovakvog objekta, kako bi ta izgradnja bila ne samo brža, nego prije svega isplativija te objekt učinila ekonomičnim', rekao je Golob.

Voditelj skupine u kojoj djeluju predstavnici sedam ministarstava, Danijel Levičar, rekao je da će, prema procjeni investitora, tvrtke GEN Energija, drugi blok nuklearke biti priključen na mrežu 2038., a do 2028. bi se trebala donijeti konačna odluka o tome hoće li se on uopće graditi.

  • +15
Nuklearna elektrana Krško Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Na početku smo razgovarali i o investitorima iz inozemstva i o ukupnoj vrijednosti projekta koja će premašiti 10 milijardi eura. U međuvremenu su se promijenili i kapaciteti reaktora i bilo je govora da bi mogli napraviti još snažnijih reaktora', kazao je Levičar i dodao da interes za investiranje pokazuju susjedne zemlje ili njihovi proizvođači električne energije. 'Trenutačno je to još uvijek samo slovenski projekt. Tek kada se donese odluka o investiciji znat će se kolika će biti njezina vrijednost i tko će u njoj sudjelovati', ustvrdio je.

Prilikom posjeta Krškom u lipnju premijer Golob je rekao da će nuklearna energija u konačnici biti jedini pouzdani izvor energije u Europi. GEN energija je u međuvremenu povećala ambicioznost projekta pa sada, umjesto prvotno planiranog reaktora snage do 1000 megavata, govori čak o mogućnosti reaktora od 2400 megavata ili dva reaktora. U igri su američka, francuska i južnokorejska tehnologija, a za sudjelovanje u investiciji navodno je zainteresirano i slovensko gospodarstvo te ulagači iz inozemstva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Emica Elveđi / PIXSELL

Najveći problem je snažno protivljenje Austrije, koja je već najavila postupak pred Europskom komisijom zbog slovenske odluke da gradi drugi blok nuklearke, a najave o snažnijim reaktoru ili više njih dodatno su razbjesnile tamošnje političare. Sebastian Schuschnig, ministar za ekonomska pitanja austrijske pokrajine Koruške, rekao je u petak za ORF da će Koruška i Austrija iskoristiti sva pravna sredstva kako bi ishodovali zabranu izgradnje drugog bloka i zatvorila postojeći blok Krškog. Austrija, naime, ustavom zabranjuje nuklearnu fisiju kao način proizvodnje energije, a njihova ministrica zaštite okoliša Leonore Gewessler već je ranije zatražila da međunarodni, neovisni stručni tim provjeri otpornost nuklearke od potresa.

Nuklearna elektrana Krško trenutačno zadovoljava 40% slovenske proizvodnje električne energije, a Hrvatska oko 16% svoje električne energije proizvodi u Krškom. Postrojenje se nalazi oko 100 kilometara od Austrije i upravlja Westinghouseovim tlačnim lakovodnim reaktorom toplinske snage 2000 MW. Nuklearkom upravlja tvrtka Nuklearna elektrarna Krško (NEK) u suvlasništvu Gen-Energije i Hrvatske elektroprivrede (HEP).