ARTEMIS misija

Neovisni stručnjaci: Hrvatska posvećena rješavanju radioaktivnog otpada

23.06.2023 u 20:02

Bionic
Reading

Neovisni stručni pregled u okviru ARTEMIS misije utvrdio je da je Hrvatska posvećena rješavanju izazova upravljanja radioaktivnim otpadom i nuklearnim gorivom iz NE Krško, ali je i identificirao područja za poboljšanje, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo civilne zaštite

Misija je na zahtjev Hrvatske i u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održana od 11. do 19. lipnja, a domaćin je bio Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NE Krško.

"Neovisni stručni pregled prepoznao je kako je hrvatska strana posvećena rješavanju izazova povezanih s upravljanjem institucionalnim otpadom koji nastaje u Hrvatskoj, kao i upravljanjem radioaktivnim otpadom i nuklearnim gorivom iz NE Krško, ali je i identificirao područja za poboljšanje te dao preporuke i prijedloge za daljnje unapređenje", navodi se u priopćenju.

Nalazi ARTEMIS misije, koji su podloga za daljnje poboljšanje upravljanja iskorištenim gorivom i radioaktivnim otpadom u Hrvatskoj, objedinjeni su u završnom izvješću a konačno izvješće nalaza bit će dostavljeno Hrvatskoj najkasnije dva mjeseca od završetka misije.

Pregled je proveo tim stručnjaka iz Kanade, Francuske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i tri člana koje je imenovala Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dok je kao promatrač sudjelovao i predstavnik Europske komisije.

Ravnateljstvo civilne zaštite predstavilo im je zakonodavni dio hrvatskog sustava upravljanja radioaktivnim otpadom i istrošenim nuklearnim gorivom, te su sudjelovali u raspravama oko pitanja administrativnog nadzora upravljanja radioaktivnim otpadom i istrošenim gorivom, kao i o kadrovskim i financijskim potrebama za provedbu nacionalnog programa.