građani se okupljaju

Šesti je dan prosvjeda u Beogradu, zasad je sve mirno

12.07.2020 u 20:59

Bionic
Reading

Šesti dan zaredom građani Srbije izašli su na ulice u Beogradu, Nišu, Čačku i još nekim gradovima. Nastavljaju se prosvjedi kojima izražavaju svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji, ali i načinom na koji se država bori protiv koronavirusa.

Na platou ispred Skupštine Srbije okupljaju se prosvjednici kojih je sada oko 200, javlja reporter N1, koji navodi da građani još pristižu.

Na platou ispred Skupštine crnim sprejem ispisani su grafiti “Ostavka” i “Svi u napad”, javlja Nova.rs. Lider stranke Pokret za preokret Janko Veselinović dijeli policajcima papir na kojem je ispisan članak 113. Zakona o policiji koji govori o tome kada, kako i u kojim situacijama se koristi službena palica. U Kosovsku ulicu su stigli hummeri.

Kako navode, iza Skupštine nalazi se policija, desetak konjanika i oko 40 policajaca. Kako javlja reporterka N1, atmosfera je mirna i građani prilaze kako bi dodirnuli konje i razgovarali s policijom.

Primetni su policajci i u Pionirskom parku i kod Gradske skupštine.

Građani pušu u zviždaljke, a kod same ograde je tek nekolicina prosvjednika, mlađih ljudi. Reporteri javljaju da su došli i predstavnici Saveza za Srbiju, njih dvadesetak, predvođeni liderom stranke Slobode i pravde Draganom Đilasom.

Policija je zatvorila promet na tom potezu Bulevara Kralja Aleksandra, s obzirom na to da se građani okupljaju i na ulici.

Skupovi su najavljeni i u Nišu, Čačku i još nekoliko gradova, dok su gradjani Novog Sada za danas najavili dolazak za glavni grad Srbije.