NAGLI SKOK U ANKETAMA

Komunist pomrsio račune predsjedničkim kandidatima u Francuskoj

06.04.2017 u 12:22

Bionic
Reading

Kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon mogao bi pretvoriti franucuske predsjedničke izbore u trku četiri kandidata, pokazala su posljednja ispitivanja javnog mišljenja, potvrdivši da mu raste potpora nakon nastupa u televizijskoj debati ovoga tjedna.

Dvije ankete provedene nakon televizijskog sučeljavanja u utorak navečer pokazale su da 65-godišnji kandidat kojega podupire Komunistička stranka zaostaje samo jedan ili dva postotna boda za trećeplasiranim konzervativcem Francoisom Fillonom u nepredvidljivoj trci budući da je trećina birača još uvijek neodlučna.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je proveo Harris Interactive, objavljeno u četvrtak, pokazuje da centrist Emmanuel Macron ima neznatno vodstvo u prvom krugu pred čelnicom ekstremne desnice Marine Le Pen s potporom od 25 posto naprama 24 posto.

Izbori u dva kruga održat će se 23. travnja i 7. svibnja.

Nešto više od dva tjedna prije izbora Melenchon je priredio iznenađenje nakon što mu je potpora skočila s 13,5 na 17 posto, dok se Fillon, suočen s navodima o nepotizmu, zadržao na 18 posto.

Ankata koju je objavio Elabe u srijedu navečer daje Melenchonu dva postotna boda više u odnos na prošli tjedan, također 17 posto, i pokazuje da se približava Fillonu, kojemu je potpora narasla jedna postoni bod na 19 posto. Le Pen i Macron imaju 23,5 posto svaki.

Obje ankete pokazale su da Macron pobjeđuje Le Pen u drugom krugu.

Melenchon je pokazao najuvjerljiviji nastup u četverosatnoj televizijskoj debati u utorak navečer koju je gledalo više od 6 milijuna ljudi, pokazala su ispitivanja javnog mišljenja.

Uzlet Jean-Luc Melenchona Autor: youtube