sastanak s putinom

Le Pen poziva na suradnju s Rusijom oko terorizma

24.03.2017 u 12:04

Bionic
Reading

Kandidatkinja krajnje desnice za francuske predsjedničke izbore Marine Le Pen zauzela se u petak u Moskvi za približavanje Francuske i Rusije u borbi protiv terorizma, a s njom se sastao i ruski predsjednik Vladimir Putin u Kremlju dajući na taj način poticaj njezinoj predsjedničkoj kampanji

Predsjednicu Nacionalnog fronta, koja je favoritkinja u prvom izbornom krugu, primio je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin. Le Pen je općenito sklona bliskijim odnosima s Rusijom, a njezin posjet Moskvi, najavljen u zadnji čas, izazvao je niz pitanja nakon optužbi za rusku umiješanost u predizbornu kampanju u SAD-u.

'Pristaša sam razvoja odnosa s Rusijom u okviru duge povijesti koja veže naše dvije zemlje', kazala je Le Pen na početku razgovora.

'Zauzela sam se na svim instancama za suradnju između naših nacija u borbi protiv terorizma', nastavila je ona, istaknuvši ulogu Rusije u Siriji, gdje Moskva podržava režim Bašara al-Asada.

Marine Le Pen je dolazila više puta u Rusiju i državni mediji su joj jako skloni.

Među europskim je političarima koji se zalažu za zbližavanje s Vladimirom Putinom i odobravaju rusko pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima 2014.

Putin je francuskoj čelnici rekao da si Moskva uzima za pravo da se sastane s bilo kojim francuskim političarom te da ona predstavlja 'brzo rastući element u sklopu europskih političkih snaga'. 

'Naravno, znam da je izborna kampanja u Francuskoj u tijeku. Ne želimo na nju ni na koji način utjecati, no uzimamo za pravo da razgovaramo s predstavnicima svih političkih snaga te zemlje', rekao je. 

Sastanak s Putinom poticaj je za Le Pen i mogao bi joj pomoći da poboljša svoj rejting glede vanjske politike. 

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov novinarima je kazao da Putin i Le Pen nisu razgovarali o mogućnosti da Rusija ponudi bilo kakvu političku pomoć njezinoj političkoj stranci. 

Marine Le Pen, koja je izjavila da se divi ruskome lideru, u Rusiju je doputovala na poziv predsjednika odbora Donjeg doma ruskog parlamenta za vanjsku politiku, Leonida Sluckog.