bosna i hercegovina

Komšić već počeo sklapati koaliciju za izbore u listopadu 2022.

29.04.2021 u 13:03

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je u četvrtak kako sudjeluje u novom projektu koji bi okupio niz manjih političkih stranaka radi zajedničkog nastupa na izborima koji su u toj zemlji planirani za listopad 2022. godine.

Iako je do izbora još godina i pol većina političkih stranaka u BiH već sada je u potrazi za mogućim saveznicima s kojima bi formirali vlast, a to je sada potvrdio i Komšić navevši za portal Klix da se radi na "formiranju novog političkog subjekta".

Navodno je riječ o pokušaju okupljanja stranaka koje su pozicionirane u političkom centru te na ljevici, a osim Komšićeve Demokratske fronte (DF) tu su i Platforma za progres (PzP) Mirsada Hadžikadića te još neke manje stranke koje čine uglavnom bivši članovi SDP BiH.

Demokratska fronta zadnjih godina kontinuirano gubi naklonost birača koji su tu nominalnu stranku ljevice prepoznali kao satelita Stranke demokratske akcije (SDA), uz čiju je logističku potporu Komšić i izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Komšić je od trenutka izbora u nekoj vrsti političke izolacije jer mu stranke s hrvatskim predznakom osporavaju legitimitet, a s njim ne komuniciraju ni predstavnici vlasti Hrvatske.

SDA je također na udaru kritika i smanjuje joj se potpora zbog lošeg stanja u zemlji. Na valu tog nezadovoljstva na lokalnim izborima u jesen 2020. novi politički blok kojega čine SDP BiH, Naša stranka (NS) te Narod i pravda (NiP), uspio je smijeniti s vlasti najveću bošnjačku stranku u svim većim gradovima, uključujući tu i Sarajevo.

Lideri SDP, NS i NiP ne kriju kako im je ambicija ukloniti SDA s vlasti u Federaciji i na državnoj razini već na izborima iduće godine.

Već su započeli pregovore o mogućoj uspostavi nove vladajuće koalicije sa strankama iz Republike Srpske, pri čemu su im izgledni partneri Srpska demokratska stranka (SDS), predvođena Mirkom Šarovićem i Partija demokratskog progresa (PDP), Branislava Borenovića, koji su se ranije dogovorili kako će zajednički djelovati na izborima za tijela vlasti u RS ne bi li svrgnuli Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Predsjednik NS Predrag Kojović oprezan je u procjenama kada bi i hoće li biti postignut konačni dogovor. "Najgora stvar koja bi se mogla dogoditi toj ideji je da bude sahranjena preuranjenim najavama", kazao je Kojović u intervjuu za televiziju N1. Najavio je da će u svibnju uslijediti razgovori iza zatvorenih vrata o tome kako rješavati konkretne probleme poput borbe s pandemijom ili oporavka gospodarstva, a istaknuo je kako je jasno da o nekim pitanjima dogovora nikada neće biti. Ključ za pobjedu vidi u mobiliziranju gotovo polovice glasača koji uopće ne izlaze na izbore.

Koaliciji SDP-NS-NiP za sada je oprezna u prognozama tko bi im mogao biti partner s hrvatske strane, a Kojović je pojasnio kako im je najbitnije osigurati dovoljan broj zastupnika u parlamentima kako bi donosili zakone. Potvrdio je kako su u razgovorima s Hrvatskom strankom (HS), čelnika Bože Skopljakovića, koja do sada nije ostvarila značajnije rezultate na izborima niti za jednu razinu vlasti.

Najveći broj političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH okupljen je u koordinaciju pod nazivom Hrvatski narodni sabor (HNS) i kojom dominira HDZ BiH.

Komšićev novi politički projekt sada predstavlja izazov upravo bloku SDP-NS-NiP jer računa na slično biračko tijelo no predstavnici Platforme za progres, koja je debitirala na općim izborima 2018.ne postigavši tada nikakav posebni uspjeh, ističu kako za sada nema konkretnog dogovora o nekoj novoj koaliciji.