otvorena istraga

Kommersant: Eksplozija vlaka u ruskom tunelu je teroristički čin

01.12.2023 u 14:53

Bionic
Reading

Istražitelji su zaključili da su vlak koji se u srijedu zapalio u najdužem tunelu u Rusiji dignule u zrak neidentificirane osobe u "terorističkom činu", izvijestio je u petak list Kommersant

Ukrajinski izvor rekao je Reutersu u četvrtak da je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) detonirala eksploziv u željezničkom tunelu u Sibiru jer Rusija koristi rutu za vojnu opskrbu. Kommersant je citirao neimenovane izvore koji su rekli da je otvorena kaznena istraga zbog incidenta u tunelu Severomujski u regiji Burjatiji koja graniči s Mongolijom.

Tunel na Bajkalsko-amurskoj magistrali dug 15,3 kilometara najduži je u Rusiji, ne računajući tunele gradske podzemne željeznice. Preliminarni nalazi sugeriraju da je ispod vlaka bio postavljen eksploziv, citirao je Kommersant izvor. Žrtava nije bilo.

Dok se rat Moskve u Ukrajini zahuktava, Kijev pokušava poremetiti ruski ratni stroj nakon što je njegova vlastita protuofenziva postigla samo skromne uspjehe i sada se na nekim mjestima našao u defenzivi. Takav napad, više od 4000 km od Ukrajine, ilustrira spremnost Kijeva da izvrši sabotažu duboko u Rusiji.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti koristi li se željeznička ruta u vojne svrhe. Ruske željeznice priopćile su da je vlak zaustavljen kada je uočen dim iz rezervoara s dizel gorivom. Rečeno je da je željeznički promet preusmjeren, što je malo produžilo vrijeme putovanja, ali da prijevoz nije prekinut.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'