jamala

Rusija raspisala tjeralicu za ukrajinskom pobjednicom Eurosonga

20.11.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Rusija je raspisala tjeralicu za pjevačicom Susanom Jamaladinovom koja je 2016. kao predstavnica Ukrajine pobijedila na Eurosongu

Ruski državni mediji prenijeli su da se u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije navodi da je pjevačica Susana Jamaladinova tražena zbog kršenja kaznenog zakona, piše N1.

Neovisni portal Mediazona prenio je da je Jamaladinova optužena na osnovu prošle godine usvojenog zakona koji kriminalizira “namjernu distribuciju lažnih informacija” o operacijama ruskih oružanih snaga u inozemstvu.

Jamaladinova, koja nastupa pod umjetničkim imenom Jamala, tatarskog je porijekla, s Krima. Pobijedila je na Eurosongu 2016. s pjesmom “1944”, što je godina kada je Sovjetski Savez masovno deportirao krimske Tatare.

Dvije godine prije njene pobjede, 2014. godine, Rusija je anektirala Krim, što većina država u svijetu smatra nelegitimnim.

Iako Rusija i Sovjetski Savez nisu direktno spomenuti u tekstu pjesme, Rusija je protestirala zbog toga što je “1944” bila dopuštena na natjecanju, rekavši da je time prekršeno pravilo po kojem nije dopušten politički kontekst u pjesmama koje se natječu na Eurosongu.

Tportal je i na WhatsAppu

 

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'