VLASNIK RADIJA 101

Komercijalne radiopostaje ne treba financirati javnim novcem

01.07.2015 u 07:00

Bionic
Reading

'Danielu Berdaisu uopće nisam dao otkaz, nego mu je istekao ugovor i ja ga nisam imao namjeru produžiti', kaže vlasnik Radija 101 Thomas Alexander Thimme, nakon što ga je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković prozvao da je svom programskom direktoru Berdaisu otkazao suradnju jer ovaj 'nije želio ispuniti vlasnikove zahtjeve kojima se krši zakon'

Thimme priznaje da je u programu Radija 101 bilo programskih odstupanja od uvjeta pod kojim je dodijeljena koncesija, ali kaže da je za propuste kriv upravo bivši direktor programa. Kaže da ga je Berdais lažno optužio kada mu je u ožujku najavio da njegov ugovor neće produljiti.

'Ja sam vlasnik radija, ne smijem se miješati u uređivanje. Vođenje ljudi, kreiranje programa, budžetiranje – sve je u rukama direktora programa. Ja kao vlasnik samo postavljam ciljeve', govori Thimme, navodeći da je Berdaisu otkazao upravo zbog propusta u vođenju radiopostaje. Taksativno navodi da nisu poštovane kvote glazbenog, informativnog i zabavnog programa, zbog kojih jeRadio 101 dobio opomenu Agencije za elektroničke medije.

Vaš bivši direktor programa Daniel Berdais optužio vas je da ste ga tjerali da ilegalno 'štima' izvješća o programu, koji nije bio u skladu s dozvolom, pa je sve završilo na Vijeću za elektroničke medije.

Da, zaista nismo imali program koji je odgovarao uvjetima iz dozvole. Ali to nije moj posao, nego je bio posao Daniela Berdaisa, koji je bio direktor programa. Smiješno je da on mene optužuje, kada se ja kao vlasnik po zakonu ne smijem njemu petljati u posao, a radio pod njegovim vodstvom nije bio u stanju proizvesti program u skladu s koncesijskom dozvolom. Njegove optužbe počele su u ožujku, kada smo mu rekli da nećemo produljiti njegov ugovor, koji smo u lipnju 2013. potpisali na dvije godine.

Direktor programa je jedini čovjek koji kontrolira softver za produkciju programa, na kojem se određuje što kada ide u program. Ja kao vlasnik radiopostaje nemam pristup tom softveru. DJ-i uskaču samo kada su pauze.

Jeste li mu sugerirali kako da složi program ili ne?

U ugovoru mu piše da on mora voditi računa o svim zakonskim i ugovornim obvezama iz koncesije pri kreiranju programa. Ja mu se, po zakonu, kao vlasnik, ne smijem petljati u posao. Smijem samo zadavati ciljeve, ali on ih ispunjava sa svojim timom. Tako je normalno i tako to mora biti. On ima budžet i ljude na raspolaganju, a ja postavljam cilj. Na meni je da procijenim je li ostvario ciljeve. Ako smatram da je, dogovaramo nastavak suradnje, a ako smatram da nije, tražim nekog za koga mislim da će ih ostvariti.

Jeste li našli zamjenu za Berdaisa?

Nije to zamjena, jer njegov je ugovor istekao. Imam novu direktoricu programa Mašu Meklav, koja je sve vratila u zakonske okvire.

Očekujete li kaznu Agencije zbog odstupanja od programa za koji ste dobili koncesiju?

Da, dobili smo opomenu. Tri takve opomene znače oduzimanje koncesije.

Je li Radio 101 profitabilan ili još stvara gubitke?

Mi smo najuspješnija radiopostaja u Hrvatskoj. Kad sam kupio radio, bio je u bankrotu, a sada smanjujemo dugove i trošimo manje nego što uprihodujemo. Nitko nije otpušten jer imamo i društvenu odgovornost. Nismo još uvijek profitabilni, ali da nema otplate prethodno stvorenih dugova, poslovali bismo u plusu.

Razvoj situacije nije loš, ali bio bi i bolji da je Hrvatska bolje tržište u gospodarskom smislu.
U posljednjih 10 godina Stojedinica je imala prosječne prihode od 20 milijuna kuna godišnje, a sada je na 4 do 5 milijuna. Kad se oporavi država, imat ćemo i mi veće prihode.

Radio 101 bio je poznat po ljevičarskoj orijentaciji i vijestima koje su bile prožete komentarima. Zašto ste to promijenili?

To je normalno i tako rade sve moje radiopostaje. Mediji ne trebaju biti ljevičarski ili desničarski. Moraju donositi točne informacije, koje svatko može tumačiti svojom glavom.
Baka moje supruge slušala je vijesti na 101-ici i čula je neku nezgodnu vijest, pa me pitala – zar to smijete objaviti? Nitko drugi to nije objavio. To radio mora raditi. Ne biti pod utjecajem vlade, sivog tržišta ili stranaka, nego davati informacije ljudima. Naš posao nije govoriti ljudima što da misle niti smišljati šale na račun Milanovića ili Karamarka. Prije uopće nismo zvali desničare u studio, a sada imamo i njih. Ni jedna druga radiopostaja nema emisije poput naših i takav raspon gostiju, koje slušatelji mogu zvati i pitati što žele. To je tradicija Radija 101.

Imali ste, prije nekoliko mjeseci, sukob s voditeljem Matkom Antonovićem.

Antonović je otišao i to je završena priča.

Postoje li ograničenja za rad vašim ljudima u zadnje vrijeme?

Na našem radiju nema ograničenja ni kod 'otvorenog mikrofona'. Naši DJ-ji nisu, kao neki drugi, ograničeni na 20 sekundi govora, nije im obaveza biti dobre volje i uvijek se smijati. Jedino tražim neutralnost u informativnom programu. Tijekom emisija oni imaju pravo i obavezu pokazati svoju osobnost, po tome smo i poznati. Mogu i trebaju biti spontani, biti ono što jesu jer njihove osobnosti su dio ovog radija.

Hrvatsko novinarsko društvo prozvalo vas je da radite pritisak na novinare, da ih tjerate na ilegalne postupke...

Neću se zasebno očitovati na te stvari. Uvijek radim po zakonu, ne miješam se u program i to je sve. Postavljam ciljeve, programski direktor ih ostvaruje.

Kako mjerite doseg slušanosti? Berdais vas je optužio da ste brojke pribavljali ilegalno.

Postoji istraživanje Ipsosa, koje koriste i svi oglašivači i koje je dostupno. Koristim ga, jer ga koriste i oglašivači.

Dosta ste kritični nakon što ste prozivani po hrvatskim medijima zbog slučaja Berdais. Mislite da su se Hrvati urotili protiv vas po pitanju Radija 101?

Ne. Ali, čudna su mi pravila po kojima se ovdje radi. Prije svega, struktura medija mi je čudna. Dvije su vrste posla posebno čudne. Recimo, neki mediji mi djeluju kao da su oslonjeni na političke stranke. Čini mi se da je radio Yammat prilično blizak Vladi. Neovisni mediji su prava rijetkost, a Radio 101 je neovisan. A ostati neovisan nije jednostavno u ovim okolnostima.

Druga stvar koja me zbunjuje je državni novac koji mediji dobivaju. Uzmimo kao primjer sljedeću situaciju. Grad Zagreb dijeli medijima svake godine 15 milijuna kuna. Prošle godine smo mi dobili 330.000 kuna, a imamo oko osam posto dosega slušanosti. Naša konkurencija s Antene Grupa dobila je preko dva milijuna. Antena ima doseg oko 17 posto. Soundset je dobio oko milijun kuna, a doseg mu je mnogo manji od našeg.

Dakle, mislite da podjela novca medijima nije pravedna?

Ne, ja mislim da je nepravedno uopće to što se dijeli novac. Mi smo komercijalne radiopostaje. Ne treba nikome davati nikakav novac. Ako ćemo se natjecati, svi trebaju biti u istoj poziciji. Ovako je tržišno natjecanje neregularno.

Smatrate li onda da vaša konkurencija ima nepravednu prednost?

Da, i to prednost koja se financira javnim novcem. Komercijalni mediji ne trebaju dobivati javni novac. Previše tvrtki ovdje, ne samo u medijima, prvenstveno pokušava doći do državnog novca. To nije dobro za ekonomski razvoj.

Zvučite kao da ste požalili što ste kupili Radio 101?

Nisam požalio. Nadam se da će nagodinu doći oporavak. Osim Grčke, svi problemi u Europi su riješeni. Nažalost, hrvatska vlada uništila je odnose s njemačkom vladom na prvi dan članstva u Europskoj uniji zbog slučaja Perković.