JOSIPOVIĆ IZ PEČUHA

'Komentiraju, a nisu ni čuli što sam rekao'

16.04.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u petak je u Pečuhu izjavio kako je u Sarajevu izrazio žaljenje i rekao kako je njegova izjava dostupna te da ne zna zašto je komentiraju oni koji je nisu ni čuli, ni pročitali.

"Ja sam izrazio žaljenje. Pogledajte moj tekst, doista ne znam zašto moju izjavu komentiraju oni koji je nisu čuli ni pročitali", rekao je Josipović u izjavi za hrvatske novinare nakon trojnog sastanka s mađarskim i srbijanskim predsjednicima Laszlom Solyomom i Borisom Tadićem

Josipović je ponovio kako stoji kod toga da je u BiH pogrešna politika pridonijela stradanjima, među ostalima i hrvatskog naroda.

"Da je ta politika išta vrijedila, broj Hrvata ne bi bio gotovo prepolovljen u odnosu na predratno vrijeme", kazao je predsjednik.

Josipović je dodao da ta pogrešna politika ne podrazumijeva "mnoge one stvari koje sam jučer čuo kako mi imputiraju političari nespremni na suštinske reforme i europske kriterije".

Ustvrdio je kako su se prilikom jučerašnjeg obilaska Ahmića i Križančeva Sela prvi put na jednom mjestu okupili vjerski vođe u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić i kardinal Vinko Puljić te predstavnici svih hrvatskih i bošnjačkih stranaka kako bi odali počast i bošnjačkim i hrvatskim žrtvama.

"To je, ja bih rekao, civilizacijska vrijednost i volio bih da su se i neki drugi političari potrudili u tome", rekao je hrvatski predsjednik.

Naglasio je kako hrvatska politika u BiH mora poštivati suverenost te zemlje, ali i jednakopravnost svih naroda, pa i hrvatskoga, "koja danas nije onakva kakva bi trebala biti". "Upravo spremnost da se priznaju loši aspekti prijašnjih politika daje i legitimnost i mogućnost da Hrvatska pomogne u nastojanjima hrvatskog naroda u BiH da ostvari jednakopravnost", istaknuo je Josipović.

Na novinarsko pitanje da prokomentira činjenicu da mu HDZ zamjera što nije osudio onodobni srbijanski režim, nego hrvatski, Josipović je izrazio uvjerenje da dolazi vrijeme u kojem će politički predstavnici svih naroda priznati pogreške koje su se dogodile. Pogrješke, drži, nije činio samo jedan narod ili država, nego je to bio "konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat".

"Ja sam u protekla dva dana svoj doprinos dao i dat ću ga ponovno", rekao je Josipović i dodao kako mu je najdraže to što je dobio potporu svih - i vjerskih zajednica i političkih stranaka i, tijekom jučerašnje šetnje Mostarom, građana.

Josipović je, na novinarsko pitanje hoće li o svemu porazgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor, rekao da će to rado učiniti, jer su njihovi razgovori uvijek "vrlo zanimljivi i konstruktivni".

"Nema razloga da si upućujemo poseban poziv, jer je gospođa Kosor uvijek vrlo dobro došla u predsjednikovu uredu, a mogu i ja navratiti do nje. Veselim se tom sastanku", rekao je na kraju izjave za novinare predsjednik Ivo Josipović.