SDP PRED RASKOLOM

Kome će Zagreb ako Bandić osvoji Pantovčak

15.10.2009 u 07:15

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatura Milana Bandića i dalje visi u zraku. No pitanje je što će biti sa Zagrebom, iz čije blagajne izdašno troši sredstva za još neobjavljenu kampanju, ako se kandidira. Još bi zanimljivija bila situacija da Bandić pobijedi na predsjedničkim izborima

Zagrebački gradonačelnik svojim izjavama daje do znanja da je objava njegove kandidature pitanje vremena. Stoga smo se upustili u kalkulaciju tipa 'što bi bilo kad bi bilo' te pokušali dokučiti kako će se situacija u Zagrebu razvijati ako se Bandić kandidira i u slučaju da pobjedi na predsjedničkim izborima.

Turneja po Europi

Nakon što je pod izlikom 'razvijanja suradnje' Grada Zagreba i xy malih mjesta, općina i gradova koje je Bandić o gradskom trošku u posljednjih nekoliko mjeseci obišao, u utorak je najavio da kreće na europsku turneju. Već je u srijedu krenuo prema Moskvi, a nakon toga slijedi prikupljanje potpore u Pečuhu, Beču, Münchenu, Rimu i svim ostalim gradovima s kojima Zagreb dobro surađuje.

'Ovime Bandić pokušava steći imidž čovjeka koji se razumije u diplomatske i međunarodne poslove, a ne samo u lokalne', zaključuje Josip Kregar. Osim što očito troši gradska sredstva za vlastitu promidžbu, Bandić se time ogriješio i o Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih listi i kandidata.

'Službeni kandidat ne smije koristiti javna sredstva i službe u kampanji. Time bi se trebalo pozabaviti državno odvjetništvo', kazao je GONG-ovac Dragan Zelić, no dodaje da je to novi Zakon te da smatra da se ovaj slučaj neće procesuirati. S njim se slaže i Kregar: 'Ja sam pravnik i mislim da bi to teško moglo proći na DORH-u.'

U slučaju da se neodlučni Milan kandidira, on i dalje ostaje gradonačelnik. U SDP-a su jasno kazali da oni svoga kandidata imaju te će onaj tko se mimo stranke uključi u kampanju iz te stranke biti isključen. To za Bandića ne znači puno, s obzirom na to da se gradonačelnik na lokalnim izborima bira izravno, tj. Zagrepčani nisu izabrali SDP, već Milana Bandića.

S BANDIĆEM IZ SDP-a IDE I DIO STRANKE

U toj situaciji Bandić zadržava fotelju, no gubi potporu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. 'On bi tada ostao sam u skupštini. Ako se kandidira i ne pobijedi, teško će kao gradonačelnik donositi odluke', kazao je Dragan Zelić iz GONG-a. S njim se ne slaže najžešći Bandićev rival s lokalnih izbora Josip Kregar.

'Ako Bandić izađe ili ga izbace iz SDP-a, za njim ide i dio stranke. On će u toj situaciji najvjerojatnije osnovati svoji stranku. SDP-ovi vijećnici ionako dosad nisu bili previše kritični prema Bandićevim odlukama', kaže Josip Kregar

Uostalom, kad se pogleda popis Izvršnog odbora zagrebačkog SDP-a, očito je da su na njemu uglavnom Bandićevi ljudi.

Zaključak je sljedeći: Bandić se kandidira za predsjednika, izlazi iz SDP-a, gubi na predsjedničkim izborima, ostaje gradonačelnik, osniva vlastitu stranku u koju ulazi i dio SDP-ovih vijećnika iz zagrebačke skupštine. Kada se sve skupa zbroji, Bandić i nije na gubitku.

Ako se Bandić kandidira i, kojim slučajem, postane treći hrvatski predsjednik, raspisuju se novi izbori za gradonačelničku fotelju u Zagrebu. U tom bi slučaju Bandić mogao dosta toga izgubiti. Josipa Kregara, koji je s Bandićem ušao u drugi krug na prošlim izborima, pitali smo bi li se u toj situaciji ponovno uključio u utrku. 'Zanimljivo bi bilo to natjecanje', suzdržano je kazao Kregar te kazao da bi izravnim odgovorom na to pitanje zapravo dao šansu da Bandić pobijedi u utrci za Pantovčak, što ne želi. On je osobno i javno podržao predsjedničkog kandidata SDP-a Ivu Josipovića. Upravo je javno uključivanje Kregara u Josipovićevu kampanju protumačeno kao još jedan udarac SDP-a Bandiću.

IGOR RAĐENOVIĆ MOGAO BI BITI SDP-OV KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA

Ako se raspišu novi izbori u Zagrebu, prostor se otvara i kandidatima za predsjednika zagrebačkog SDP-a. Svoje su kandidature za sada objavili osim Bandića, Željka Antunović, Ivo Jelušić, Bandićeva desna ruka, i mlađahni Davor Bernardić.

Iako se Igor Rađenović sramežljivo kandidirao samo za potpredsjednika zagrebačkog SDP-a, iz izvora bliskih toj stranci doznajemo da bi upravo on bio najizgledniji kandidat za gradonačelnika. No situacija u Gradu bila bi zamršena za Bandićevog nasljednika jer bi morao surađivati s Bandićevim kadrom u gradskim tijelima i Holdingu. 'Tko god da dođe nakon Bandića, imat će puno problema. To je poseban stil upravljanja koji građani očito vole', kaže naš izvor u SDP-u te dodaje da je najizglednije da će Bandić osnovati svoju stranku.

Prema trećem scenariju, Milanović neće Bandića isključiti iz SDP-a, iako tvrdi da mu Statut stranke to dopušta. Isto je tako iskoristio svoje pravo i kao predsjedničke kandidate SDP-a stranci predložio samo Ivu Josipovića i Ljubu Jurčića. Taj je Milanovićev potez izazvao veliko nezadovoljstvo u vrhu te stranke. Ako Milanović zaključi da mu je Bandiće previše vrijedan da ga se odrekne, SDP bi na izbore izašao s dvojicom kandidata. Paralelna linija zapovijedanja i ogroman jaz između Milanovićevog i Bandićevog SDP-a tako bi se samo produbio.