novi scenarij

Kome bi odgovarali novi izbori: Propadnu li pregovori, Milanoviću se nudi prilika života

22.04.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Traju intenzivni pregovori oko formiranja nove vladajuće većine. HDZ više ne može samostalno s manjim partnerima i manjinama formirati vlast. Kao glavni partner nameće se Domovinski pokret (DP), a on ima svoje uvjete. Najproblematičniji uvjet svakako je isključivost prema suradnji sa SDSS-om

Milorad Pupovac bio je pouzdan i dosljedan partner HDZ-a posljednjih gotovo osam godina, koliko Andrej Plenković upravlja Hrvatskom. Čelnik SDSS-a tvrdi da mu leđa čuvaju i ostali manjinski zastupnici pa bi u tom slučaju HDZ i Domovinski pokret teško sami došli do većine. Ljevica je trenutno daleko od bilo kakve realne kombinacije za formiranje većine, barem dok se ne vidi kako će se razriješiti pregovori HDZ-a i DP-a.

U nekim HDZ-ovom kombinacijama spominju se Suverenisti, a koji su na listi s Mostom ostvarili dva mandata. Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista ističe da će se Vlada teško sastaviti bez DP-a i da se ne može bježati od novih izbora.

Komunikacijska stručnjakinja i politička analitičarka Ankica Mamić kaže da ne vjeruje da će pregovori propasti. Smatra da će HDZ gotovo sigurno u prvom valu sklopiti sporazum s Domovinskim pokretom, kao i da će naći načina da zadrže blizu sebe i male regionalne liberalne stranke.

'Sjetimo se izbora na kojima je Plenković ušao u koaliciju s Mostom jer mu je to bilo brzo, efikasno i najjednostavnije, a kasnije, kad je procijenio da ne može tako vladati, izbacio je Most i uzeo HNS, stranku koja je prošla u Sabor na SDP-ovoj listi', secira situaciju politička analitičarka i dodaje da, ako bi se dogodili neki novi izbori, HDZ je jedina stranka koja ima snage i koja je to spremna izdržati - financijski, kadrovski i na bilo koji drugi način.

Mamić vjeruje da se nikome od oporbe ne ide na nove izbore i pokušavaju predstaviti situaciju u zemlji kao izvanredno stanje kako bi se opravdalo uvođenje krajnje desne i krajnje lijeve opcije u vladajuću većinu, što ne mora biti Vlada i može biti samo većina.

Zašto to rade? 'To je jedini način da oni ipak dođu na vlast', smatra politička analitičarka, dodajući da na lijevoj strani jako teško prihvaćaju poraz.

Izjava za medije Andreja Plenkovića u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/PIXSELL

Za HDZ bi najbolja opcija bila da neki način uspiju podijeliti Domovinski pokret jer bi u tom slučaju mogli nastaviti vladati kao do sada - s manjinama, manjim strankama i dijelom te stranke koji bi im bio potreban da sakupe dovoljnu većinu. S takvom opservacijom slaže se i komunikacijska stručnjakinja, naglašavajući da HDZ s Domovinskim pokretom ima dva problema.

'Prvi je primjer Plenkovićeva obračuna s Mostom, kad imate primjer pravog kingmakera u Vladi, nekoga tko je velik i ima ozbiljne zahtjeve prema vama, ne samo u kadrovskom smislu, iako se to prvo vidi na kadrovima, ali je vrlo često i u političkom smislu policyja, kreiranja politika - ne možete ih tek tako odbijati. Kad imate sitne, male partnere kao što su HSLS i HNS, oni s jednim mandatom imaju eventualno zahtjeve vezane za lokalne sredine u kojima su jaki da uopće nastave postojati.

'Neke sitne ustupke, tipa jedna cesta, jedna pruga ili jedne toplice', slikovito je opisala situaciju Mamić, istaknuvši da se suštinski ne miješaju u policy, politike. Možemo se prisjetiti, nastavila je, koliko smo puta u netom završenom mandatu Vlade čekali što će SDSS reći na neka ponašanja HDZ-a i nikad ništa - uvijek se našao taj neki narativ kojim se to može opravdati.

Imati malog partnera puno je bolja pozicija za vladanje, nego imati velikog, a i Plenkovićev europski imidž puno je bolji ako je u koaliciji s liberalnim i regionalnim strankama ili tehnokratskim dijelovima DP-a, koji mu sigurno ne smetaju.

  • +3
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon izbora 2015. godina požurivala je formiranje Vlade i prijetila raspisivanjem novih izbora, a u ladici je imala spremnu svoju nestranačku predsjedničku vladu, koja bi u međuvremenu preuzela vođenje zemlje. Ako bi propali svi pregovori, takva bi se mogućnost sada otvorila predsjedniku Zoranu Milanoviću. To je sigurno jedan od razloga zbog kojih će pod svaku cijenu HDZ nastojati sklopiti vlast.

Mamić kaže da HDZ želi biti na vlasti, za razliku od velikog dijela oporbe, kojoj je komotno u toj poziciji.

'HDZ istinski želi na vlast i učinit će sve da dođe na nju - u tom smislu, kad bi se teoretski dogodilo da se ništa ne složi, predsjednik ima ustavne ovlasti i ne može mu to nitko sprečavati niti bilo čime uvjetovati', poručila je na kraju.