SASTAVLJANJE VLADE

Hodžić: Manjine su pod pritiskom; Pavliček: Imamo dogovor s kolegama iz Mosta

22.04.2024 u 09:45

Bionic
Reading

Pet dana nakon parlamentarnih izbora još na vidiku nema nove Vlade. Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista otvoreno je kazao kako će se Vlada teško sastaviti bez Domovinskog pokreta, a Armin Hodžić, saborski zastupnik iz redova bošnjačke manjine, ističe da su manjine pod velikim pritiskom

Relativni pobjednik HDZ i treća politička snaga nakon izbora Domovinski pokret počinju pregovore oko formiranja vlasti - ali SDP i lijeva koalicija s potencijalnim partnerima ne miruju. Postoji plan da 'lijevo- liberalna' koalicija prije Vlade formira Sabor koji bi mogao samostalno donositi neke ključne zakone. Na tu temu su jutros u Studiju 4 HRT-a govorili Armin Hodžić, saborski zastupnik iz redova bošnjačke manjine, a iz Vukovara se javio Marijan Pavliček, Hrvatski suverenisti.

'Osvojili smo u koaliciji s Mostom 11 mandata. Od toga su dva Hrvatska suverenista, gospođa Vesna Vučemilović i moja malenkost. Možemo biti relativno zadovoljni ovim rezultatima izbora, posebno jer je bila čista polarizacija političkog djelovanja u zadnjih mjesec dana između dva brda i vrijeđanje na relaciji Milanović-Plenković, tako da se gotovo nitko više nije obazirao na programe i mislim da je to šteta. Možemo u takvim okolnostima biti zadovoljni. Jedina žal ostaje što nam general Sačić nije uspio ući u Hrvatski sabor', rekao je Pavliček.

Kazao je kako treba otvoreno reći da će se Vlada teško sastaviti bez Domovinskog pokreta.

'Ovaj prijedlog lijevo-liberalne koalicije nema svrhe, odnosno ne može nastati ako Domovinski pokret to ne podrži. Tako da o tome nismo uopće razgovarali još na stranačkim tijelima. Što se tiče ponude, mislim da treba prvo vidjeti kako će i hoće li se uspjeti dogovoriti vladajuća većina između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Hoće li tu biti potpora manjinaca, prvenstveno SDSS-a, ili će se napraviti neke druge kombinacije. Treba sve pričekati na vrijeme, pa ćemo znati. U načelu, imamo s kolegama iz Mosta jedan dogovor da, kako s naše, tako i s njihove strane bi ove ključne točke, kao što je eventualni ulazak u neku vladajuću većinu, trebali donositi konsenzusom', istaknuo je Pavliček.

  • +2
Stožer Mosta Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Hodžić kaže kako su održali klub zastupnika nacionalnih manjina u petak, o čemu su obavijestili javnost.

'Tada je naš dogovor bio da ćemo zajednički nastupati u cijelim ovim pregovorima i dogovorima o sastavljanju parlamentarne većine. Ono što želim naglasiti je, prije svega, odluku o parlamentarnoj većini i njezinim obrisima donose političke stranke s najvećim brojem mandata i na njima je prije svega da dogovore taj okvir da se dogovori tko s kime želi i može. Dakako da je u politici uvijek teže graditi, a puno lakše rušiti. Moramo biti odgovorni i ozbiljni jer mislim da su izazovna vremena ne samo ispred Hrvatske, već vidimo da i geopolitička situacija u svijetu nije nimalo dobra. Prema tome, i naše odluke moraju biti utemeljene na zdravom razumu', kazao je Hodžić.

Što se tiče podržavanja lijevo-liberalne vlade, kazao je kako bi najprije oko toga trebao biti kontaktiran, a za sada nije. 'U ovom trenutku nije do mene došla nikakva konkretna ponuda te vrste', kazao je Hodžić.

  • +2
Armin Hodžić predao kandidaturu DIP-u Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Ono što je bio naš zaključak na sastanku Kluba zastupnika nacionalnih manjina, mi smo svi pod velikim pritiskom. Prvim pritiskom koji dolazi iz naše zajednice, iz političkih stranaka, iz javnosti koja očekuje od nas da kažemo nešto da se epohalno dogodilo, iako još uvijek, kao što znamo, nije. Međutim, taj pritisak je normalan jer ipak se odlučuje o budućoj Vladi, o budućoj parlamentarnoj većini i mislim da je potpuno normalno da tog pritiska bude', kazao je. Naglašava da će Klub nacionalnih manjina biti jedinstven.

'Međutim, moramo uvijek voditi računa o tome da ta parlamentarna većina koja bude, da bude stabilna, dakle ne traje kratko i da bi se iz toga mogla izroditi kvalitetna i stabilna vlada', kazao je.

Pavliček je istaknuo kako znaju 'sigurno s kim ne mogu'.

Pavliček: Ne možemo biti dio vlasti sa SDSS-om i sa strankom Možemo!

'Ne možemo biti dio vlasti sa SDSS-om i sa strankom Možemo!. S druge strane, opet želim naglasiti da se takva vrsta parlamentarne većine ne može opet sastaviti bez DP-a. A koliko smo upoznali DP, ipak ide prvo u pregovore s HDZ-om pa treba pričekati rezultat tih pregovora', kazao je.

Dodaje da, ako se može sastaviti na neki način parlamentarna većina, to bi bilo dobro, ali isto tako je kazao kako 'ne možemo bježati od eventualnih novih izbora, odnosno ponavljanja izbora, što je uobičajena praksa u brojnim, brojnim europskim zemljama'. 'Ako stvarno dođe do takvih stajališta da nitko ne može ni s kim stvoriti tu većinu od 76 ruku, onda je poštenije, radi stabilnosti buduće Vlade, izaći ponovo pred građane i zatražiti njihovo povjerenje', smatra Pavliček.

Hodžić je kazao kako se za sada nije čuo s predsjednikom Milanovićem, a Grbina je sreo i pozdravio u nedjelju u Jasenovcu. Kazao je kako, uz pritisak, osjeća i odgovornost jer je u ovoj izbornoj jedinici dobio rekordni broj glasova, njih 3357.

'To je respektabilan broj glasova i to obvezuje da moje odluke budu na dobrobit svih građana RH, da budu na dobrobit političke stabilnosti RH, a naravno da je to velika čast i odgovornost koju smo samim izlaskom na izbore i htjeli da dobijemo i da sada, iduće četiri godine to povjerenje i opravdamo', kaže Hodžić. Kazao je kako je imao pozive političara i dužnosnika iz BiH, ali samo su mu čestitali na rezultatu i izbornom rezultatu.