VRDOLJAK U VETU

'Komadina nas je prevario i to SDP-u nećemo zaboraviti'

23.05.2017 u 21:44

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji kazao je da HNS, unatoč gubitku tri grada, Kraljevice, Varaždina i Varaždinskih Toplica, smatra svoju stranku trećom političkom opcijom, iako isto tvrde i Most i HSS

Upitan osjeća li se odgovornim za to što su Varaždinci otrčali u zagrljaj Ivanu Čehoku, koji je otišao s mjesta gradonačelnika kako bi izašao iz zatvora, nakon što je grad vodio njihov čovjek, kazao je da su građani ti koji daju konačan sud.

'Uvijek osjećaš dio krivnje i lovi te grižnja savjesti, ali konačni sud daju građani koji biraju vlast i građani su dali šansu Čehoku da uđe u drugi krug, ali i dalje mislim da to nije izgubljena bitka i da unatoč razlici kandidat kojeg podržavamo može do pobjede', kazao je Vrdoljak.

Nije prihvatio kritiku da je Anka Mrak Taritaš izgubila prednost pred Bandićem dijelom i zbog njegova djelovanja u parlamentarnoj krizi, što tvrde i neki SDP-ovci iz vrha stranke bliski Davoru Bernardiću.

'Svašta se govori u javnom prostoru, svašta je govorio i Tomislav Karamarko te Božo Petrov. Svašta govori i Nikola Grmoja sa svojih čitavih 20 dana tradicije borbe protiv HDZ-a. Ono što je ključno jest da je Bandić dobio 40.000 glasova manje nego zadnji put, a Anka Mrak Taritaš 10.000 više nego Rajko Ostojić prije četiri godine.

Zaostatak od šest posto sigurno se može stići, a dokaz tome jest i da smo prije četiri godine s našim kandidatom Vrkićem zaostajali osam i pol posto za Bubalom i pobijedili u drugom krugu. Zašto to ne bismo napravili i u Zagrebu', mišljenja je Vrdoljak, izrazivši uvjerenje da svi građani koji su žarko željeli smijeniti Bandića sa Sandrom Švaljek, željet će to isto u drugom krugu s Mrak Taritaš.

Upitan kako se osjećao kada je vidio da je Mrak Taritaš morala istupiti s izjavom da bi u slučaju dogovora HNS-a i HDZ-a izašla iz te stranke, Vrdoljak je kazao da je to bio njezin potpuno racionalan potez.

'Potpuno racionalan, jer utjecaj parlamentarne krize i ovakvih iracionalnih ideja zagadili su javni prostor i ona je samo rekla jasan stav oko nekog imaginarnog preslagivanja s HDZ-om', kazao je Vrdoljak.

Drži da Mrak Taritaš neće biti problem stvoriti većinu u Skupštini ako pobijedi.

'Kad pobijedi, doći će do katarze u svijesti ljudi i to da je gotova era Milana Bandića, a bavit ćemo se sadržajem na jasan i transparentan način. Onda će svi trčati pod šator pobjednika jer nakon ere Bandića treba dati šansu, bar šansu, Mrak Taritaš. Zar ona bar ne zaslužuje šansu voditi Zagreb nakon Bandića', upitao je Vrdoljak.

Osim u Zagrebu, uvjeren je u pobjedu Ivana Vrkića u Osijeku i Vladimira Šišljagića u Osječko-baranjskoj županiji, jer je po njemu drugi krug izbora ondje i referendum kandidata građanskog centra protiv HDZ-ovaca.

Upitan kakav je on to lider oporbe ako je u svojoj županiji osvojio kao nositelj lista nešto više od osam posto, kazao je kako je tim rezultatom jako zadovoljan.

'Bez kandidata za župana postigli smo jedan posto manji rezultat nego SDP sa svojim kandidatom za župana i zadovoljan sam tim rezultatom. Imamo pet mandata, potpuno isto kao i SDP. U drugom krugu moramo mobilizirati glasače SDP-a da glasaju kontra HDZ-ova Anušića, ali i glasače drugih kandidata koji nisu prošli, a svima je bliži Šišljagić kao predstavnik građanskog centra nego HDZ-ov Anušić', kazao je Vrdoljak.

Nismo priljepak SDP-u, oni bez nas ne mogu

Naveo je kako je HNS dokazao na primjeru Rijeke da nisu priljepak SDP-u, već stranka bez koje SDP ne može stvarati većinu.

Na pitanje kako komentira zamjerke potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića da su uskraćivanjem podrške Obersnelu uzrokovali drugi krug i trošak građanima Vrdoljak je kazao da su o tome trebali razmišljati daleko prije.

'Kada idemo u koaliciju sa SDP-om, onda kažu da smo priljepak SDP-u i da bez njih ne bismo postojali. Kada odemo odvojeno i osvojimo sedam posto, onda nas napadaju zato što smo se odvojili od HDZ-a. A baš smo to htjeli, pokazati svoju snagu i to u bastionu SDP-a, u kojem je puno teže doći do sedam posto, i sad im fale naši mandati do većine. Ali to nije problem jer podržat ćemo Vojka Obersnela protiv Burića', kazao je Vrdoljak.

I dok je prema Obersnelu poslao pomirljivije poruke, Zlatka Komadinu, primorsko-goranskog župana i potpredsjednika SDP-a, nazvao je prevarantom.

'U Primorsko-goranskoj županiji dogodila se prevara i to prevara od strane Zlatka Komadine. Imali smo s njim potpisan sporazum koji smo svi poštovali, ali na dan predavanja liste izbacio nas je s nje zbog neke odmazde. To se ni meni ni mojim kolegama, koji su dulje od mene u politici, nije dogodilo. Doveli su nas pred gotov čin, mislili su da nećemo stići složiti listu koja je na kraju osvojila 4,6 posto i, nažalost, nekoliko stotina glasova nam je falilo da uđemo u Županijsku skupštinu, u kojoj sada Komadini fali baš to za većinu', ljutito je obrazložio Vrdoljak.

Pojasnio je da će HNS nastaviti djelovati kroz tijela u kojima će participirati, ali da im prevaru neće zaboraviti.

'Bit ćemo oprezniji drugi put, kada ćemo razgovarati s tim ljudima na nacionalnoj razini. Kad nas jednom prevare, iznenadimo se, a kad to učine drugi put, onda pazimo', poručio je Vrdoljak.

Upitan kako komentira izjavu predstojnika kabineta premijera Andreja Plenkovića, Davora Božinovića, da ne isključuju mogućnost suradnje s HNS-om u Vladi nakon lokalnih izbora, Vrdoljak je rekao da je slično govorio i Karamarko pa je završio onako kako je završio.

Upitan misli li da Hrvatsku čekaju novi parlamentarni izbori odgovorio je pozitivno, ali i dodao da je to pitanje za Plenkovića.