sdp-ov župan

Komadin: Postoji bojazan da skrećemo udesno, to donosi nove podjele i sukobe

29.05.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović i primorsko- goranski župan Zlatko Komadina u srijedu su, na svečanosti povodom Dana državnosti, utvrdili da je u Hrvatskoj, posebno nakon sastavljanja nove Vlade, ugrožen dosegnuti standard demokracije i ljudskih prava

Gradonačelnik Filipović je na svečanosti u Muzeju grada Rijeke ocijenio da se danas u Hrvatskoj ne živi u slobodi za koju su ginuli branitelji i da ovo nije Hrvatska kakvu su željeli.

"Nakon konstituiranja Sabora dojam je da doživljavamo, u najmanju ruku, zalazak demokracije i demokratskih vrijednosti, vrijednosti slobode i vrijednosti antifašizma, koje je čak prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman ponosno utkao u Ustav RH, svjestan vrijednosti i važnosti narodnooslobodilačke borbe, svjestan opasnosti fašističkih okova i terora, od kojih nas je 1945. oslobodila vojska predvođena Titom, baš kao što nas je 1995. okova fašističke velikosrpske ideje, oslobodila vojska predvođena Tuđmanom", naglasio je Filipović.

Naveo je da se danas treba sramiti ideja koje, kako je rekao, polako, ali sigurno prodiru duboko u najviše strukture demokracije našega društva. "To su izoliranje jedne manjine kao uvjet za ulazak u većinsku i vladajuću koaliciju, ali i ugrožavanje prava žena protivljenjem Istanbulskoj konvenciji", naveo je riječki gradonačelnik. Ustvrdio je da se imenima branitelja služi kako mamcem na izbornim listama, a da se pritom ni u jednom medijskom istupu vladajućih ne navodi kako i na koji način poboljšati njihov standard života, ili pak standard života umirovljenika u Hrvatskoj.

"Mi slušamo o tome kako je prioritet izgradnja Muzeja žrtava komunizma. Slušamo o tome kako žene ponovno postaju drugotne i zaštita im ne treba. Slušamo o tome kako je najveći problem doživljava li se netko muškarcem ili ženom i nosi li zastavu duginih boja, dok stvarni i najvažniji problemi našega društva postaju marginalizirani", zaključio je Filipović.

Župan Zlatko Komadina rekao je da s obzirom na retoriku i poruke iz redova stranke koja je postizbornim dogovorima postala dijelom vladajuće većine, postoji bojazan od skretanja u desno, koje društvu donosi nove podjele i sukobe.

"Postoji bojazan od ugrožavanja prava manjina i prava žena, medijskih sloboda, dominacije govora mržnje umjesto kulture dijaloga, isključivosti, revidiranja povijesnih činjenica, zaoštravanja migrantskih politika i poticanja netrpeljivost prema ljudima koji su došli s dugog kraja svijeta da bi ovdje radili i prehranili svoje obitelji", rekao je Komadina.

Sve to, naglasio je, ozbiljno narušava dostignute demokratske standarde i ne možemo, a ne biti zabrinuti za smjer kojim je naše društvo krenulo.