ČUVAR NACIONALNIH INTERESA

Koliko Siniša Petrović zarađuje od nadzornih odbora?

19.06.2014 u 12:31

Bionic
Reading

Savjetnik premijera, predsjednik Nadzornih odbora INA-e i Croatia Airlinesa, profesor na Pravnom fakultetu – sve te uloge istovremeno pripadaju jednom čovjeku, Siniši Petroviću. Kao savjetnik predsjednika Vlade radi pro bono, a od naknade koju dobiva kao predsjednik NO-a INA-e mjesečno daje 16.000 kuna u humanitarne svrhe. Vođen je, kaže, isključivo interesima države, a ne financijskim. Koliko, dakle, zaradi mjesečno zastupajući hrvatske interese?

U intervjuu koji je dao Obzoru kazao je kako od naknade koju dobiva kao predsjednik NO-a u INA-i od početka daje oko 16.000 kuna mjesečno u humanitarne svrhe. Koliki primitak mjesečno ostvaruje Petrović kao predsjednik, odnosno član Nadzornih odbora?

Da ponovimo – predsjednik je NO-a INA-e, NO-a Croatia Airlinesa te član NO-a Atlantic grupe d.d. i Ilirije d.d.

Kao predsjednik NO-a INA-e, Petrović dobiva oko 20.000 (neto) kuna, za istu funkciju u Croatia Airlinesu dobiva 2.000 kuna (neto), a kao član NO-a Atlantic Grupe d.d. 7.530 kuna (neto). Do  podataka iz Ilirije nismo uspjeli doći. Na naš upit kazali su kako ''prema postojećim pravilima društva Ilirije d.d., koja je privatna kompanija, osobna primanja zaposlenika uključujući i naknade članovima Nadzornog odbora predstavljaju poslovnu tajnu' i da ih kao takve 'javno ne objavljuju i ne komentiraju'. Dakle, bez Ilirije, to je nešto manje od 30.000 kuna, što znači da oko polovicu primanja od nadzornih odbora daje u humanitarne svrhe.

Petrović ne bježi od činjenice da je prijatelj premijera Zorana Milanovića. Vršnjaci su i kolege sa zagrebačkog Pravnog fakulteta gdje su diplomirali 1990. godine. Naglašava kako za to što radi ima referencije.

U Petrovićevu impresivnom životopisu između ostalog stoji da je bio jedan od 16 članova pregovaračkog tima za pregovore s Europskom unijom za poglavlja Sloboda kretanja radnika, Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo trgovačkih društava i pravo intelektualnog vlasništva. Četiri godine bio je prodekan Pravnog fakulteta. Bio je i predsjednik Transparency Internationala Hrvatska i potpredsjednik Savjeta Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Autor je široke stručne literature te je sudjelovao u izradi hrvatskih propisa s područja trgovačkih društava, tržišnog natjecanja, prometa nekretnina, privatizacije, sporta i sprečavanja sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Trenutačno je zaposlen na Katedri za trgovačko pravo i pravo društava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Poliglot je; tečno govori engleski, njemački, talijanski i španjolski jezik, a zna i osnove francuskog.