ZAŠTITA PRVE KATEGORIJE

Koliko plaćamo Šeksove tjelohranitelje?

Vladimir Šeks

Vladimir Šeks

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Policija je trošila vrijeme na čuvanje nekadašnjeg predsjednika pa potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa. I četiri godine poslije pred stanom ima čuvarsku kućicu, a uz njega su tjelohranitelji

Već četiri godine nije predsjednik Sabora. No i dalje je štićena osoba prve kategorije. Pred stanom ima sigurnosnu kućicu, a čuvaju ga i tjelohranitelji. Šeks je, izvještava RTL, još tadašnjem ministru policije Karamarku rekao da mu ništa od toga ne treba.

'Očito je SOA imala ozbiljne razloge. Meni to ne treba, meni to komplicira život cijelo vrijeme', tvrdi Šeks.

Šeks kao potpredsjednik Sabora ima pravo na automobil i službenog vozača. No zašto mu je četiri godine produljivana i fizička zaštita, trenutačno ispituje MUP, koji je zatražio novu sigurnosnu procjenu.

'To je SOA-in posao. Čim oni odluče, znat ćemo što dalje', kaže ministar Ranko Ostojić.

Za razliku od njega, Luka Bebić odmah nakon isteka mandata odrekao se stražarske kućice i to je, kaže, jedva dočekao.

'Ne znam ja tko što i koliko ima pravo, nisam ja to propisivao. Ja u svakom slučaju imam onih šest mjeseci, ali nemam neke druge stvari', kaže Bebić.

Neki u neslužbenom razgovoru kažu da se Šeksu nitko nije htio zamjerati pa mu je samo zbog toga ostavljena zaštita. On se tako osjećao važnim. No to baš i nije tako, poručuje Šeks.

'Ne mogu ići van u kazalište, kino, na godišnji odmor, ja idem njima na živce, a oni meni.'

Procjenjuje se da jedan tjelohranitelj prima 12 tisuća kuna bruto plaću. Godišnje samo na to ode 144 tisuće kune. Samo plaće dvojice tjelohranitelja koštaju porezne obveznike oko 300 tisuća kuna godišnje.

Tko uopće prijeti Šeksu, nije poznato, jer nadležne službe to nisu dužne objašnjavati. Riječ je o njihovoj osobnoj procjeni.

Čak ni Sanader nakon odstupanja s vlasti nije imao zaštitu kakvu je upravo on u svom mandatu priskrbio Šeksu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi