OKIDAČ ZA MASOVNO UNIŠTENJE

Koliko nuklearnog oružja ima danas na svijetu?

12.10.2013 u 16:42

Bionic
Reading

Količina nuklearnog naoružanja u svijetu iznosi jednu četvrtinu one koja je postojala za vrijeme vrhunca Hladnog rata, ali SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija razmatraju modernizaciju svojih sustava naoružanja, piše Al Jazeera Balkans

Broj nuklearnih bojevih glava širom svijeta procjenjuje se na skoro 17.000, ističe Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stockholma, dodajući da je opao za blizu 75 posto protekla tri desetljeća, prije svega zbog velikih smanjenja SAD-a i Rusije, piše Al Jazeera Balkans

Američki predsjednik Barack Obama, kako prenosi Reuters, dao je novi poticaj procesu razoružanja, koji je često zastajao - 2009., kada je u jednom izlaganju govorio o svijetu bez nuklearnog naoružanja, što mu je donijelo Nobelovu nagradu za mir.

U lipnju je predložio daljnje smanjenje nuklearnog arsenala za još jednu trećinu, ali Rusija je odgovorila da raketni štit, kojem je, navodno, cilj zaštita od napada Irana i Sjeverne Koreje, iziskuje zadržavanje više raketa.

U međuvremenu, SAD prerađuje postojeće bojeve glave, Rusija raspoređuje više bojevih glava na svoje rakete, a Kina predstavlja nove mobilne rakete za svoje nuklearno naoružanje, kritizira Federacija američkih znanstvenika.

Američka administracija iskoristila je prošlomjesečnu Generalnu skupštinu Međunarodne agencije za atomsku energiju da ponovi svoje opredjeljenje za svijetom bez nuklearnog naoružanja, naglasivši da su preduzeti značajni koraci ka tom cilju.

Devet zemalja ima nuklearnu bombu

Trenutačno postoji nada da bi SAD i druge zapadne nuklearne sile mogle uvjeriti Iran da prekine svoj sporni nuklearni program.

Novi predsjednik Irana Hasan Rohani pokazao je spremnost na otvaranje prema Zapadu, ali istovremeno inzistira na pravu Teherana na korištenje nuklearne tehnologije, čime su porasle šanse za dogovor pred razgovore zakazane sredinom listopada u Ženevi.

Iran je stalno negirao da je nuklearni program imao vojne svrhe, već da se radi isključivo o mirnodopskim aktivnostima.

I pored američkih predviđanja 60-ih, prema kojim bi se broj nuklearnih sila mogao povećati na 25 za nekoliko desetljeća, samo se za devet zemalja trenutno pretpostavlja da posjeduju nuklearnu bombu, uključujući Indiju, Pakistan, Izrael i Sjevernu Koreju.

Te zemlje nisu potpisnice Sporazuma o zabrani širenja nuklearnog materijala, a za Izrael se pretpostavlja da je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, što nailazi na čestu osudu Irana i arapskih zemalja.

Indija i Pakistan, zemlje koje su bile na rubu međusobnog ratnog sukoba, priopćile su da su testirale nuklearno naoružanje 1998., a Sjeverna Koreja je provela treći test u veljači ove godine.

Enigma Izrael

Izrael do sada nikada nije negirao, ali ni potvrdio da posjeduje nuklearno naoružanje.

Međunarodni institut za strateške studije je upozorio da utrkivanje u južnoj Aziji u naoružanju, kao i razvoj pakistanskog nuklearnog naoružanja, povećavaju rizik da bi bilo koji konflikt mogao postati nuklearni rat.

'Bez potpunog razoružanja, dugoročno gledano, izgubit ćemo bitku protiv proliferacije', upozorila je ambasadorica Austrije pri IAEA-u Christine Sticks-Hack.

FAS procjenjuje da ruska i američka skladišta čine više od 90 posto ukupnog broja nuklearnog naoružanja u svijetu.

Velika Britanija, Francuska i Kina imaju po 200 do 300 bojevih glava, a Indija 110, Pakistan 120 i Izrael 80.

FAS i SPIRI procjenjuju da je ukupan broj raspoređenih bojevih glava, postavljenih na raketama ili koje se nalaze u vojnim bazama, blizu 4.400, od kojih je većina u SAD-u i u Rusiji.